Doskonałe wypieki to nie kwestia talentu, ale odpowiedniego piekarnika

Urządzasz kuchnię i chcesz, żeby była miejscem nie tylko nowoczesnym i funkcjonalnym, ale również przyjaznym? Lubisz kulinarne eksperymenty, ale zbyt często kończą się one efektem niedopieczenia albo zakalcem? Potrzebujesz dobrego piekarnika! Takiego, który skutecznie przejmie Twoje kuchenne obowiązki, nie przytłaczając Cię skomplikowanymi funkcjami. Takiego, który wyzwania zmieni w realizacje. Takiego… zaprojektowanego po ludzku. Poznaj możliwości najnowszych piekarników Amica.

Nowy wymiar pieczenia

Nie musisz być mistrzem kuchni, żeby Twoje wypieki zawsze były idealne. Zainspirowani codziennymi potrzebami użytkowników naszych sprzętów, piekarniki linii X-type wyposażyliśmy w BakingPro System®, na który składają się specjalnie zaprojektowana konstrukcja piekarnika oraz użyteczne funkcjonalności, sprawiające, że możesz piec więcej, szybciej, lepiej i wygodniej. Nowa budowa zapewnia równomierną dystrybucję ciepła w całej komorze piekarnika — teraz nawet gdy szykuje się wielka rodzinna impreza, możesz mieć pewność, że wszystkie wypieki będą równomiernie wypieczone i zarumienione. Dzięki stabilnej temperaturze, również najdelikatniejsze ciasta (np. suflety) udadzą się perfekcyjnie!

Twój czas jest wyliczony co do minuty? Bez obaw, zdążysz ze wszystkim, bo nagrzanie piekarnika do 150℃ zabierze Ci tylko trzy (funkcja Nagrzew w 3 min)! Potem pójdzie jeszcze sprawniej. Wielka pojemność (aż 77 litrów) i sześć poziomów pieczenia pozwolą Ci upiec więcej naraz. Na największych na rynku blachach zmieści się nawet najzacniejsza wielkanocna szynka. A jeśli już o mięsach mowa — zapomnij o ich nakłuwaniu czy nacinaniu w trakcie pieczenia. W piekarniku Amica do dyspozycji masz Termosondę. Umieść ją w pieczeni, na programatorze ustaw temperaturę, jaką mięso ma osiągnąć wewnątrz, i spokojnie przejdź do innych zadań, pozbywając się myśli o ryzyku przypalenia lub niedopieczenia.

Na tym nie koniec możliwości. Piekarniki Amica to prawdziwi asystenci. Dzięki Gotowym programom pieczenia — opracowanym we współpracy z profesjonalnymi kucharzami — pomogą Ci sprawnie i z doskonałym efektem przygotować ulubione potrawy. Nie musisz zastanawiać się ani nad czasem potrzebnym do wypieku, ani temperaturą odpowiednią do rodzaju i wielkości dania. Warto od razu wspomnieć, że zakres temperatur jest nadzwyczaj szeroki — w 30℃ pięknie wyrośnie ciasto, w 40℃ rozmrozisz mięso, 200℃ świetnie poradzi sobie z wypiekami z ciasta francuskiego. Kiedy przyjdzie Ci ochota na domową pizzę, wybierz 280℃. Nowoczesność wymaga wszechstronności.

Powoli i pełną parą. Dla siebie i dla bliskich

Pytasz, gdzie w tym wszystkim zdrowie? Nic dziwnego, marka Amica też śledzi trendy i jak Ty wierzy, że żyć nowocześnie to poświęcać więcej uwagi sprawom kondycji i samopoczucia. Do tego nie wystarczą aktywność fizyczna, eliminowanie źródeł stresu, odpowiednia ilość snu. Bardzo wiele zależy od prawidłowego odżywiania. Nowe piekarniki wspierają Cię w dbałości o zdrowie na dwa sposoby.

Pierwszym jest funkcja SlowCooking, umożliwiająca powolne pieczenie w niskich temperaturach, dzięki któremu przygotowywane posiłki tracą zdecydowanie mniej wartości odżywczych, przy okazji zyskując na smaku i soczystości. Drugi sposób to System Steam — prawdziwy przełom w zakresie możliwości piekarnika. W modelach FullSteam (pieczenie i gotowanie na parze) specjalnie zaprojektowany generator pary pozwala na przyrządzanie mięs, ryb i warzyw w stylu fit, w dodatku bez straty witamin i mikroelementów. Rozchodząca się równomiernie w trakcie całego procesu pieczenia para sprawia, że potrawa jest idealnie wypieczona, pełna smaku i ma optymalną konsystencję. Rzecz jasna, tak jak w przypadku pieczenia klasycznego, również w przypadku pieczenia na parze nikt nie wymaga od Ciebie profesjonalizmu. Projektanci piekarników Amica i tutaj przewidzieli gotowe programy, które podpowiedzą Ci, jakie parametry zastosować dla danej potrawy.

Ty tylko czekaj na oklaski. Tymczasem w piekarnikach parowych z funkcją SoftSteam (pieczenie z dodatkiem pary) przygotujesz domowy chleb z chrupiącą skórką oraz puszyste, doskonale wyrośnięte i nieprzesuszone ciasto. Podgrzejesz też posiłek, by zachował soczystą delikatność. SoftSteam to dobre rozwiązanie dla tych, którzy dopiero zaczynają kuchenne przygody z parą

Technologie komfortu

Kochasz nowoczesność za technologie, które ułatwiają i umilają życie? W takim razie pokochasz piekarnik Amica! Tylko pomyśl: przygotowujesz swoje popisowe muffinki. Kiedy wreszcie trafiają na blachę, odruchowo łapiesz ją w obie ręce, a wtedy… jak otworzysz drzwi piekarnika? Otóż piekarnik otworzy się sam (OpenUp!® — Automatyczne otwieranie drzwi piekarnika)! Wystarczy, że łokciem, barkiem albo nadgarstkiem lekko dotkniesz uchwytu. Tego jeszcze nie było.

Swoim piekarnikiem możesz też sterować za pomocą smartfona! Nawet poza domem. Ustaw plan pieczenia, sprawdź, czy proces dobiegł końca, uruchom katalizator zapachu. Albo zrzuć to na dzieci — to urodzeni specjaliści od najnowszych technologii. One będą miały satysfakcję, Ty — radość z ich podglądania, a wszystkim będzie smakowało jak nigdy.

TAGI:

#piekarnik
#piekarnikXXL
#szybkiegotowanie
#pieczenieparowe
#nowoczesnakuchnia
#zdalnesterowanie