Zamknij

5 świątecznych zastosowań blendera

W siekaniu, mieleniu i miksowaniu składników do świątecznych potraw pomoże Ci blender, czyli jeden z najpopularniejszych gadżetów kuchennych.

W świątecznych przygotowaniach najlepiej sprawdzi się blender ręczny z dodatkowymi akcesoriami zwiększającymi jego możliwości. Dobrym przykładem jest modele Amica Este, który poza wygodnym pojemnikiem do miksowania ma również dodatkowy rozdrabniacz, ułatwiający drobne posiekanie grzybów do uszek lub orzechów, które ozdobią świąteczny piernik.


Farsz pierwsza klasa

Czym byłyby święta bez pierogów i uszek pływających w barszczu? Dzięki blenderowi łatwo i szybko przygotujesz nadzienie, które trafia do sakiewki z cienkiego ciasta. Rozdrabniacz z ostrzami przyda się do rozdrabniania grzybów, które w takiej formie świetnie nadają się do uszek. Grzyby rozdrobnione w blenderze komponują się również z siekaną kapustą do pierogów, a dzięki regulacji obrotów możemy je zmielić w sposób, który najbardziej nam odpowiada. Trzeba jednak pamiętać, że blendowanie składników zaczynamy dopiero op ich wstępnym przesmażeniu lub ugotowaniu.


Świąteczne buraczki

Alternatywą dla klasycznego, wigilijnego barszczu może być krem z buraczków, podany z kwaśną śmietaną i doprawiony odrobiną chrzanu. Zupę można przyrządzić na bazie buraków pieczonych, które następnie miksujemy ręczną końcówką razem z przyprawami i rozcieńczamy wodą lub bulionem. Krem przygotujesz również gotując buraczki razem z ziemniakami, po wcześniejszym pokrojeniu ich w kostkę. Gdy warzywa będą miękkie, blendujesz je i doprawiasz ulubionymi przyprawami.

Wszechstronne orzechy

Orzechy są składnikiem niemal wszystkich świątecznych słodkości, choć świetnie komponują się również z rybą. Z pomocą blendera rozdrobnisz orzechy do świątecznego piernika lub zmielisz je bardzo drobno, dzięki czemu będą alternatywą dla mąki pszennej w ciasteczkach czy panierce. Migdały zmielone na proszek mogą stać się bazą do domowego marcepanu, który polany czekoladą będzie świetną świąteczną przekąską dla miłośników bakalii. W tym wypadku kruszenie orzechów na większe kawałki umożliwi rozdrabniacz, a blender ręczny sprawdzi się w dalszym mieleniu ich na mąkę.


Makowy majstersztyk

Blender przyda się również do przygotowania maku na makowiec lub ciasteczka. Mak po zalaniu wodą lub mlekiem, ugotowaniu i odciśnięciu można zmielić w tradycyjnej maszynce lub wykorzystać do tego ręczną końcówkę blendera, nastawioną na najwyższe obroty. Praca pójdzie nam szybciej, a makowy farsz będzie znacznie gładszy. Do maku od razu wrzucić można przegotowane wcześniej orzechy, które wzbogacą masę.

Sekret sernika

Kolejne „świąteczne” zastosowanie blendera wiąże się z sernikiem. Nic nie zastąpi ciasta na bazie świeżego, tłustego twarogu zmielonego we własnej kuchni, więc nie dajcie się zwieźć mieszankom z kubełków czy wiaderek, napakowanym konserwantami i dodatkami smakowymi. Blender świetnie poradzi sobie z rozdrabnianiem serowej masy. Urządzenie pozwoli ci kontrolować konsystencję i finalnie otrzymać gładką, jednolitą masę, dzięki której sernik będzie miękki, wilgotny i puszysty. W tym wypadku również najlepszym pomysłem będzie zastosowanie blendera ręcznego.

TECHNOLOGIE

Daj się wciągnąć...

...i odkryj świat nowoczesnych technologii i rozwiązań
dopasowanych do Twoich potrzeb

sprawdź
Uwzględnione w artykule

Produkty

Ochrona danych osobowych

W ramach kontaktu z Infolinią przedstawimy Tobie informację dotyczącą przetwarzania Twoich danych osobowych. Jeżeli chcesz skrócić czas oczekiwania na rozmowę z naszym konsultantem, prosimy o zapoznanie się z odpowiednią ze względu na cel Twojej rozmowy informacją – zamieszczoną pod poniższymi linkami:
Zamknij