Zamknij

Ciąg technologiczny, czyli ABC kuchennej aranżacji

Pomocne w tym względzie są nie tylko właściwe sprzęty, ale również ich rozkład, podporządkowany zasadom ciągu technologicznego.

Termin o mocno technicznym wydźwięku wynika z zasad funkcjonalności i logiki pracy w kuchni. Przygotowując posiłek, najpierw podchodzimy do lodówki, żeby wyjąć potrzebne produkty, następnie je myjemy, później odpowiednio obrabiamy (porcjujemy, siekamy, obieramy), a na końcu pieczemy, smażymy bądź dusimy i serwujemy domownikom.

Ciąg technologiczny odzwierciedla tę ścieżkę i biegnie od lodówki przez zlew i zmywarkę oraz główny blat roboczy do piekarnika i kuchenki, co odpowiada kolejnym etapom gotowania. Dla zachowania jego funkcjonalności konieczne jest również pozostawienie przestrzeni roboczej nie tylko między zlewem a kuchenką, ale także lodówką i zlewem, gdzie można wyłożyć potrzebne produkty. Główny blat roboczy powinien być możliwie jak najszerszy i uwzględniać dostęp do gniazdek, w które można wpiąć dodatkowe sprzęty AGD. Jego powierzchnia będzie większa, jeśli wybierzemy węższe urządzenia, na przykład lodówkę Amica BK313.3AA o szerokości zaledwie 54 cm. Jeśli rodzina jest duża, sprawdzi się dwuskrzydłowa chłodziarko-zamrażarka Amica FY408.3DFX, szersza od poprzedniego modelu o zaledwie 25 cm.

Na tym etapie ciągu należy zaplanować również szuflady ze sztućcami i akcesoriami kuchennymi, natomiast pod mniejszym blatem roboczym przy lodówce powinien znaleźć się durszlak oraz miski na wyciągnięte z niej produkty.

Dobrym pomysłem z punktu widzenia funkcjonalności kuchni jest umieszczenie piekarnika i mikrofalówki w słupku, czyli na wysokości wzroku. W tym wypadku konieczny jest zakup urządzeń do zabudowy, na przykład zestawu złożonego z kuchenki mikrofalowej Amica Fusion AMG20BF oraz piekarnika Amica EBF 7941 AA z tej samej serii.

Ciąg technologiczny można zastosować w kuchni na dowolnym planie, w kształcie liter I, L, U bądź z wykorzystaniem wyspy. W wypadku, gdy mamy do dyspozycji nie tylko jeden rząd szafek, jak w kuchni liniowej, ale co najmniej dwa, warto połączyć zasadę ciągu technologicznego z regułą trójkąta roboczego. Zakłada on, że lodówka, zlew i piekarnik są wierzchołkami trójkąta narysowanego na rzucie pomieszczenia. Jego boki powinny mierzyć od 1,2 do 2 m. Umownym końcem ciągu technologicznego jest stół, na którym serwujemy gotowe posiłki.



TECHNOLOGIE

Daj się wciągnąć...

...i odkryj świat nowoczesnych technologii i rozwiązań
dopasowanych do Twoich potrzeb

sprawdź
Uwzględnione w artykule

Produkty

Ochrona danych osobowych

W ramach kontaktu z Infolinią przedstawimy Tobie informację dotyczącą przetwarzania Twoich danych osobowych. Jeżeli chcesz skrócić czas oczekiwania na rozmowę z naszym konsultantem, prosimy o zapoznanie się z odpowiednią ze względu na cel Twojej rozmowy informacją – zamieszczoną pod poniższymi linkami:
Zamknij