Zamknij

Co warto wiedzieć o płytach

Płyty grzejne Amica to urządzenia niezwykle pragmatyczne i polecane klientom o różnych upodobaniach kulinarnych i gustach wzorniczych. Szczególnie sprawdzą się w nowoczesnych kuchniach, które otwierają się na pokój dzienny lub są jego częścią, np. na tzw. wyspie kuchennej.

Jeśli zdecydujemy się na sprzęt do zabudowy musimy wziąć pod uwagę kilka istotnych aspektów, m.in. rodzaj zasilania, miejsce (szerokość płyty, liczba palników/stref grzejnych), którym dysponujemy w kuchni, liczebność rodziny oraz częstotliwość gotowania i związane z tym wymiary, aż po design, czyli kolor i sposób wykończenia. Jeśli twoja rodzina jest liczna, często gotujesz i przygrzewasz jedzenie w brytfannach możesz kupić płytę o szerokości 70, a nawet 80-90 cm, ja modele z linii Amica In, np. PG9611SRM IN. Dla małej rodziny może być klasyczna, czyli 60. Singlowi, który niewiele gotuje, a w dodatku ma mini aneks kuchenny wystarczy nawet taka z dwoma palnikami (polami) o szerokości 30 cm, by przyrządzić na niej nawet dwa dania. Amica ma w ofercie wszystkie możliwe konstrukcje.

Montuj, gdzie ci pasuje

Tak jest z płytami elektrycznymi, ceramicznymi czy indukcyjnymi. Można je, bowiem umieścić w dowolnym miejscu kuchni, żeby, np. nie były widoczne z salonu, gdy kuchnia jest otwarta albo przeciwnie, na wyspie kuchennej, by móc gotować razem z przyjaciółmi czy rodziną, co teraz jest niezwykle na czasie. Oczywiście ważne jest, by znalazła się w odpowiednim miejscu, zgodnym z zaleceniami ergonomii prac kuchennych. Jedynym ograniczeniem może być płyta gazowe, jeśli lubisz płomień. Jej mankamentem jest to, że nie może być podłączona (musi to zresztą zrobić fachowiec z uprawnieniami) w dowolnym miejscu, ale jak najbliżej przyłącza, albowiem przedłużanie rur gazowych jest po pierwsze kosztowne, a po drugie nie można ich chować, stają się, zatem wątpliwą ozdobą.

Oto, co potrafią
Mowa o rozwiązaniach oraz funkcjach, bo nowoczesne płyty grzejne mogą znacznie więcej niż przed laty klasyczne płyty kuchenne. Przyjrzyjmy się im bliżej.

Płyty gazowe
Mogą mieć 2-5 zróżnicowanych palników. Bywają modele wyposażone w palnik Booster o dużej mocy (nawet 4 kW), co skraca czas przygotowania potraw oraz gwarantuje równomierne grzanie w przypadku dużych garnków, a znajdziemy go m.in. w modelu PG9611XR IN. Mogą mieć też palnik z potrójnym wieńcem gazu (o dużej mocy i potrójnym płomieniu), doskonały do gotowania w dużych garnkach i naczyniach typu Wok, jak w nowości PG64113SR. Płyty gaz na szkle 90 cm z serii IN. mają elektroniczny zapłon, gwarantujący płynne, szybkie i skuteczne odpalanie palników, jeśli natomiast z jakiegoś powodu płomień zgaśnie, płyta ponownie go uruchomi. Warto też wymienić ergonomiczne ruszty bardziej wytrzymałe i stabilne oraz łatwe do utrzymania w czystości oraz zazwyczaj płaskie palniki – ponad powierzchnię wystaje jedynie górna część, zwiększając estetykę i ułatwiając czyszczenie. Sterowane są pokrętłami, mają zabezpieczenia tzw. rodzicielskie przed włączeniem przez dzieci.

Płyty elektryczne
Mają zazwyczaj cztery (lub dwa) żeliwne pola, trzy zwykłe, w tym po dwa tej samej i jeden wyższej mocy, oraz czwarty tzw. szybkogrzejny, którego natychmiastowa maksymalna moc pozwala na szybsze gotowanie (płytka nagrzewa się szybciej niż zwykła płyta). Sterowane są za pomocą pokręteł.

Płyty ceramiczne
To urządzenia bardziej nowoczesne. Mogą mieć 4 lub 5 pól, w tym niektóre poszerzane nawet o podwójnej i potrójnej średnicy czy pole brytfanna. Dzięki temu niezależnie od kształtu i wielkości garnka możliwe jest uzyskanie idealnych efektów gotowania. Takie urządzenia wyposażane są we wskaźnik ciepła resztkowego, jego światło informuje o nagrzaniu płyty. Gaśnie dopiero w momencie, gdy płyta jest całkowicie zimna. Mogą mieć sterowanie sensorowe lub sensorowe typu lider, w tym przypadku płynna regulacja mocy grzania zastąpiła dotychczasową skokową. Ta zaawansowana technologia zapewnia prostotę obsługi i większą wygodę, bo wystarczy dotknąć „Slider”, by uzyskać wybrany poziom grzania, znajdziemy go w płycie PH6121FTS. Z kolei Timer umożliwia zaprogramowanie czasu trwania gotowania na danym polu (do 99 min), po tym czasie pole wyłącza się, informując wcześniej o zakończeniu gotowania sygnałem dźwiękowym. Funkcja dostępna na jednym lub czterech polach niezależnie. Timer może również działać, jako minutnik. Ważny jest także dostępny w niektórych modelach system automatycznego zagotowania, np. w modelu PH7311FT. Jest idealny, gdy przygotowuje się potrawy wymagające najpierw szybkiego zagotowania, a następnie podgrzewania lub prażenia. Odpowiednik gotowania na „wolnym ogniu”. Dzięki tej funkcji pole grzejne automatycznie obniża temperaturę po zagotowaniu. I wreszcie nieodzowna przy „małych kucharzach” blokada rodzicielska. Służy do tego, aby chronić wyłączone pole grzejne przed niepowołanym włączeniem przez dzieci.

praktyczne podświetlane krawędzie niektórych płyt indukcyjnych, to także doskonały element dekoracyjny

Płyty indukcyjne
Okazały się prawdziwym hitem branży AGD. I nic dziwnego, bo to właśnie one przyczyniają się do obniżania rachunków za energię, ale nie tylko. A oto tylko niektóre możliwości tych urządzeń w wydaniu marki Amica. Po pierwsze niektóre modele, np. płyta PIE654iSU, wyposażone są w trzy programy gotowe, pozwalające na szybkie ustawienie mocy grzania i optymalizację procesu gotowania – i tak, np. temperatura 42 °C jest idealna do topienia masła i czekolady, 70 °C do podgrzewania zup i sosów, a 94 °C świetnie nadaje się do gotowania makaronu i ryżu. Pole/funkcja Power Booster (100 °C w 4 min) zwiększa moc grzania, pozwalając na szybsze przygotowanie potraw, bez nadmiernej utraty substancji odżywczych. Podświetlana krawędź płyty informuje o statusie pracy, gdy jest rozgrzana, świeci intensywnie, ale gdy temperatura spada, światło przygasa, aż do wygaśnięcia. Flexi Space – ta funkcja, pozwala optymalnie wykorzystać powierzchnię grzejną. Cewki indukcyjne zostały zaprojektowane w kształcie kwadratu, dzięki temu powierzchnia płyty jest większa, a płyta grzeje w każdym miejscu. Możesz, więc gotować w kilku garnkach jednocześnie. Funkcja Bridge – przydatna, gdy do przygotowania potraw używasz dużych garnków, umożliwia łączenie pól grzejnych, zwiększając powierzchnię grzania. Większość tych nowinek zastosowani w nowościach takich jak PI6244SU i PI6344SU. Sterowanie sensorowe działa podobnie, jak w płytach ceramicznych, dotyczy to także wskaźnik ciepła resztkowego pól indukcyjnych, funkcji Timer oraz systemu automatycznego zagotowania. Funkcja Pauza przydaje się, kiedy musisz na chwilę wyjść w trakcie gotowania, wyłącza płytę zapamiętując wszystkie jej ustawienia, po powrocie wystarczy jedno naciśnięcie sensora. Tylko płyta indukcyjna rozpoznaje obecność i wielkości, nie rozpocznie grzania bez naczynia. Oczywiście i tego typu płyty mają blokadę przed dziećmi.

Został tylko design
Kiedy wszystko już ustaliłeś, zostaje tylko wybór materiału – stal inox lub ceramika i koloru – od srebrzystego, prze biel, kość słoniową, beż, grafit po czerń. Zależy to w dużej mierze od stylu, w jakim kuchnia będzie utrzymana. Możesz też wybrać rodzaj palników (w przypadku płyt gazowych) oraz płytę z ramką lub bez albo taką, którą możesz zabudować na równi z blatem, czyli bez szlifów krawędzi, która zwiększa jeszcze bardziej estetykę i wygląd kuchni. I jeszcze jedno, na co warto zwrócić uwagę – oświetlenie, praktyczne podświetlane krawędzie niektórych płyt indukcyjnych, to także doskonały element dekoracyjny.

TECHNOLOGIE

Daj się wciągnąć...

...i odkryj świat nowoczesnych technologii i rozwiązań
dopasowanych do Twoich potrzeb

sprawdź
Uwzględnione w artykule

Produkty

Ochrona danych osobowych

W ramach kontaktu z Infolinią przedstawimy Tobie informację dotyczącą przetwarzania Twoich danych osobowych. Jeżeli chcesz skrócić czas oczekiwania na rozmowę z naszym konsultantem, prosimy o zapoznanie się z odpowiednią ze względu na cel Twojej rozmowy informacją – zamieszczoną pod poniższymi linkami:
Zamknij