Zamknij

Czyszczenie może być przyjemne!

Większość urządzeń już na etapie produkcji została wyposażona w specjalne programy ułatwiające czyszczenie i przejmujące na siebie część tego obowiązku

Nowoczesne i funkcjonalne rozwiązania stosowane w najnowszych piekarnikach to większe możliwości kulinarnych eksperymentów. To także wygoda i łatwość przygotowywania posiłków, co z pewnością ośmieli niejednego amatora. Jednak nikt, ani kucharz z prawdziwego zdarzenia, ani nowicjusz, nie ucieknie przed czyszczeniem piekarnika. Wiele osób zapomina, jak ważna jest odpowiednia eksploatacja i konserwacja tych urządzeń. Dzięki niej piekarnik nie będzie sprzętem tylko „jednorazowego” użytku, ale naszym wieloletnim towarzyszem. Większość urządzeń już na etapie produkcji została wyposażona w specjalne programy ułatwiające czyszczenie i przejmujące na siebie część tego obowiązku.

 wkłady katalityczne – samoczyszczenie odbywa się za pomocą wkładów pokrytych specjalną emalią katalityczną, która zapobiega przyleganiu tłuszczu i nie wchodzi w reakcje chemiczne z innymi związkami, np. z produktami spożywczymi, takie rozwiązanie można znaleźć np. w piekarniku EB7532B INTEGRA.

 pyroliza – to najnowszy i najprostszy sposób utrzymania komory piekarnika w nienagannej czystości. Specjalna emalia pyrolityczna jest wyjątkowo trwała i w przeciwieństwie do innych emalii samoczyszczących nie zużywa się tak szybko. Po wybraniu odpowiedniego programu urządzenie nagrzewa się nawet do 500oC, dzięki czemu zachodzi proces rozpadu związków chemicznych. Pyroliza trwa kilkadziesiąt minut, a z resztek potraw pozostaje jedynie popiół, który można szybko usunąć za pomocą wilgotnej gąbki lub zmiotki. Dodatkową zaletą tej opcji jest katalizator kontrolujący w czasie czyszczenia stopień oraz rodzaj zabrudzeń. Pozwala to na automatyczne dostosowanie czasu i intensywności trwania procesu. Jednocześnie chłodzący wentylator odprowadza szkodliwe opary, a piekarnik (jak w przypadku modelu EB954BA+ IN PYROLIZA, uwalnia mniej dymu i nieprzyjemnych zapachów. Warto pamiętać, że bez katalizatora lub zwiększonego ciśnienia czyszczenie pyrolityczne nie może odbyć się w niższych temperaturach.

 emalie – aby zapobiec przyleganiu jedzenia do blach, rusztów czy ścian bocznych piekarnika, komora i elementy wyposażenia są pokrywane specjalną emalią. Jej pozbawiona porów, wyjątkowo gładka powierzchnia oraz zdolność odpychania wody zapewniają łatwe i szybkie czyszczenie. Przykładem może być emalia łatwoczyszcząca Easy Clean, stosowana w wielu modelach piekarników Amica, np. EB833WA+ IN .

 czyszczenie parowe – w piekarnikach często występuje program czyszczenia parą, w trakcie którego tłuszcz i brud ulegają zmiękczeniu. Wystarczy nalać odpowiednią ilość wody na jedną z blach i włączyć specjalny program. Po kilkunastu minutach pod wpływem pary wodnej resztki jedzenia i inne trwałe zabrudzenia będą dużo łatwiejsze do usunięcia.

TECHNOLOGIE

Daj się wciągnąć...

...i odkryj świat nowoczesnych technologii i rozwiązań
dopasowanych do Twoich potrzeb

sprawdź

Ochrona danych osobowych

W ramach kontaktu z Infolinią przedstawimy Tobie informację dotyczącą przetwarzania Twoich danych osobowych. Jeżeli chcesz skrócić czas oczekiwania na rozmowę z naszym konsultantem, prosimy o zapoznanie się z odpowiednią ze względu na cel Twojej rozmowy informacją – zamieszczoną pod poniższymi linkami:
Zamknij