Zamknij

Gaz czy prąd? Pojedynek płyt grzewczych

Taką decyzję z jednej strony wymusza fakt, że w nowych budynkach często nie ma możliwości podłączenia gazowej płyty, ale z drugiej w grę wchodzą względy praktyczne i oszczędnościowe, przemawiające za zakupem płyty na prąd. Którą wybrać?

Płyta gazowa: tradycja i precyzja

W najlepszych kuchniach świata nieprzypadkowo spotyka się głównie płyty gazowe. Gotowanie na płomieniu pozwala na większą precyzję obróbki, niemal błyskawiczne podgrzanie garnka, łatwą regulację temperatury, a także, w razie potrzeby, dodawanie do dań składników przyrumienionych nad ogniem.



plyta_model plyta_model_2


Szefowie kuchni sprawnie posługują się kuchenką, jednak korzystanie z niej w domu niesie za sobą pewne niedogodności. Przede wszystkim, gotując na otwartym ogniu musisz bardzo uważać na oparzenia, zwłaszcza jeśli w kuchni towarzyszą Ci dzieci. Ogromne znaczenie ma również regularne sprawdzanie szczelności instalacji, żeby zapobiec niekontrolowanemu wyciekowi gazu. Płyta gazowa będzie kiepskim wyborem również, jeśli zależy Ci na oszczędności. Podczas gotowania zużywamy zaledwie połowę energii wytwarzanej przez kuchenkę – reszta jest marnowana. Do niedawna argumentem przeciw płytom gazowym był ich raczej siermiężny wygląd, ale to już przeszłość. Współczesne modele, takie jak Amica PGCZ6411 lub Amica PGCZ6411W, mają minimalistyczne palniki i szklane powierzchnie, dzięki czemu świetnie wpisują się w stylistykę nowoczesnych wnętrz.

Płyta elektryczna: oszczędność i bezpieczeństwo

Tam, gdzie zawodzi gaz, sprawdza się płyta elektryczna. W tym wypadku siłą rzeczy nie musisz bać się o wyciek, do gotowania zużywana jest niemal cała energia przekazywana do kuchenki, a gładka tafla płyty wygląda dobrze w każdej aranżacji.

Nowoczesne płyty elektryczne dzielą się na ceramiczne oraz indukcyjne. Największą zaletą modeli ceramicznych (np. Amica PH6211PT) jest możliwość wykorzystywania ciepła resztkowego, co oznacza, że po wyłączeniu grzania pole przez jakiś czas nadal oddaje ciepło do garnka, ale bez pobierania prądu. Z drugiej strony, płyta ceramiczna rozgrzewa się dłużej od gazowej, co wiąże się ze stratami energii na poziomie około 1/3. Żeby ograniczyć straty ciepła i usprawnić gotowanie, garnki powinny być stawiane na polach równych ich średnicy.

Bardziej zaawansowana jest płyta indukcyjna, która, podobnie jak ceramiczna, oddaje ciepło do garnków stojących na dopasowanym do nich polu. W tym procesie nagrzewa się jednak tylko naczynie, natomiast płyta pozostaje chłodna w dotyku. To możliwe, ponieważ w płycie indukcyjnej znajduje się cewka wytwarzająca zmienne pole magnetyczne, które ogrzewa garnek od środka. Dzięki temu naczynie nagrzewa się bardzo szybko, czas gotowania ulega skróceniu, a ubytki energii są śladowe. Z drugiej strony, płyty indukcyjne są znacznie droższe od ceramicznych i gazowych, a do gotowania potrzebują garnków ze stali przyciągającej magnes, czyli ferromagnetycznej. Gotowanie na indukcji umożliwiają m.in. płyty Amica PI6512TG oraz Amica PI6513TBD.

Którą wybrać?

Tradycjonaliści zawsze wybiorą płytę gazową, jednak nie wszyscy mają możliwość jej podłączenia. Płyta ceramiczna jest wygodna, estetyczna i znacznie łatwiejsza w czyszczeniu, ale nie eliminuje strat energii. Z kolei płyta indukcyjna łączy szybkość z bezpieczeństwem, co ma ogromne znaczenie, gdy gotujesz często i dla całej rodziny. Ostateczny wybór trzeba więc dopasować do preferencji i oczekiwań.

TECHNOLOGIE

Daj się wciągnąć...

...i odkryj świat nowoczesnych technologii i rozwiązań
dopasowanych do Twoich potrzeb

sprawdź
Uwzględnione w artykule

Produkty

Ochrona danych osobowych

W ramach kontaktu z Infolinią przedstawimy Tobie informację dotyczącą przetwarzania Twoich danych osobowych. Jeżeli chcesz skrócić czas oczekiwania na rozmowę z naszym konsultantem, prosimy o zapoznanie się z odpowiednią ze względu na cel Twojej rozmowy informacją – zamieszczoną pod poniższymi linkami:
Zamknij