Zamknij

Gotowanie na płycie indukcyjnej – jakie garnki wybrać?

Szybko, bezpiecznie i oszczędnie – to podstawowe zalety gotowania na płycie indukcyjnej. Na czym jednak polega zjawisko indukcji? Czy rzeczywiście potrzebne są do niej specjalne garnki? Odpowiedź na te pytania znajdziesz poniżej.


Płyty indukcyjne coraz częściej pojawiają się w naszych domach. Ich zalety sprawiają, że wiele osób wybiera je zamiast klasycznych kuchni ceramicznych czy gazowych. Aby jednak w pełni wykorzystać ich możliwości, dobrze jest poznać zasady działania i zalety gotowania na płycie indukcyjnej.

Jak działa płyta indukcyjna

Za działanie płyty odpowiada zjawisko indukcji. 

W praktyce wygląda to tak, że tuż pod blatem, na którym stawiamy naczynia, umieszczone są cewki wytwarzające zmienne pole elektromagnetyczne.

Pole to oddziałuje na dno garnka, wytwarzając tzw. prądy wirowe. To właśnie one powodują nagrzewanie się naczynia i jego zawartości. 


Gotowanie na płycie indukcyjnej - zalety:

•    oszczędność energii – ciepło wytwarzane jest tylko w naczyniu, którego powierzchnia przylega do płyty, co daje znaczne ograniczenie strat energii podczas gotowania;

•    oszczędność czasu – gotowanie na płycie indukcyjnej trwa krócej w porównaniu do płyt ceramicznych i gazowych, przy zastosowaniu funkcji Power Booster w płytach indukcyjnych Amica, zagotujesz wodę w zaledwie 4 minuty;

•    ograniczenie ryzyka poparzenia – ponieważ nagrzewa się garnek, po jego zdjęciu płyta szybko staje się chłodna, zanim jednak w pełni ostygnie, jej podwyższoną temperaturę sygnalizuje tzw. wskaźnik ciepła resztkowego („H” na wyświetlaczu);

•    bezpieczeństwo najmłodszych – urządzenia takie jak Amica PI6544STK posiadają system Pro Baby, który chroni przed przypadkowym włączeniem płyty przez dzieci;

•    efektywne gotowanie – zaawansowana technologia sprawia, że płyta rozpoznaje wielkość garnka i e dostosowuje do niego pole grzejne;

•    łatwe czyszczenie – w trakcie gotowania powierzchnia urządzenia pozostaje chłodna, więc jedzenie, które spadnie na płytę nie przypala się, co znacznie ułatwia jej czyszczenie;
funkcjonalność – płyty indukcyjne Amica posiadają wiele funkcji, dzięki którym gotowanie staje się łatwiejsze i bardziej przyjemne.


Garnki do płyt indukcyjnych

Jeśli decydujesz się na zakup ”indukcji”, pamiętaj, że potrzebne są dopasowane do niej garnki. Bez obaw, część z posiadanych przez Ciebie naczyń zapewne możesz wykorzystać. Jak to sprawdzić? Spróbuj do dna garnka czy patelni przyłożyć magnes. Jeśli dno przyciągnie magnes, naczynie najprawdopodobniej może być stosowane na płycie indukcyjnej.


Dlaczego nie wszystkie naczynia nadają się do indukcji?

Próba z magnesem pozwala wykryć, czy dno naczynia wykonane jest z ferromagnetyku. Tylko taki garnek zostanie wykryty przez płytę, która za pomocą prądów wirowych rozpocznie jego podgrzewanie. Naczynia indukcyjne nie mogą być zatem wykonane ze szkła, miedzi, aluminium czy ceramiki, ponieważ te materiały nie przewodzą fal. Próba z magnesem nie jest idealnym wyznacznikiem, dlatego zawsze warto sprawdzić, czy producent zaleca używanie naczynia na indukcji.


Na co zwrócić uwagę przy zakupie garnków do indukcji:

- oznaczenia producentów – symbol przedstawiający cewkę indukcyjną to jasna informacja, że naczynie będzie współpracowało z płytą indukcyjną;

- płaskie dno – gładkie, pozbawione wypukłych elementów dno gwarantuje równomierne rozchodzenie się ciepła;

- średnica – nie powinna przekraczać wielkości pola grzejnego, aby zapewnić podgrzewanie na całej powierzchni dna naczynia.

TECHNOLOGIE

Daj się wciągnąć...

...i odkryj świat nowoczesnych technologii i rozwiązań
dopasowanych do Twoich potrzeb

sprawdź
Uwzględnione w artykule

Produkty

Ochrona danych osobowych

W ramach kontaktu z Infolinią przedstawimy Tobie informację dotyczącą przetwarzania Twoich danych osobowych. Jeżeli chcesz skrócić czas oczekiwania na rozmowę z naszym konsultantem, prosimy o zapoznanie się z odpowiednią ze względu na cel Twojej rozmowy informacją – zamieszczoną pod poniższymi linkami:
Zamknij