Zamknij

Gotowanie w mikrofalówce: rady i możliwości

Wszystkie wspomniane dania można przyrządzić w kuchence mikrofalowej, której możliwości często nie doceniamy. Radzimy, jak wykorzystać ją do ekspresowego, zdrowego i pysznego gotowania.

Mity z mikrofali

Na początek warto rozwiać obawy i wątpliwości związane z używaniem mikrofalówki. Jedzenie przyrządzane za jej pomocą jest w pełni bezpieczne, wolne od substancji toksycznych, a wręcz zachowuje więcej wartości odżywczych niż żywność przygotowywana tradycyjnymi metodami. Dania z mikrofali są bogatsze między innymi w witaminę C, mają o 20 proc. więcej witaminy A i nawet o połowę więcej witaminy B1.

Między bajki włożyć można również przekonanie o rakotwórczym działaniu kuchenek mikrofalowych. Promieniowanie elektromagnetyczne, które emitują, w kontakcie z potrawą w całości przekształca się w ciepło, więc nie ma mowy o szkodliwości. Dodatkowo, konstrukcja mikrofalówek uniemożliwia wydostawanie się promieniowania poza urządzenie, a nawet gdyby tak się stało, jest ono zbyt słabe, żeby nam zaszkodzić.

Jedzenie z mikrofalówki jest więc w pełni bezpieczne pod warunkiem, że przygotowujemy je we właściwych naczyniach – szklanych, ceramicznych bądź plastikowych, koniecznie przeznaczonych do kontaktu z żywnością i dostosowanych użytkowania w mikrofali.

Jak gotować w mikrofalówce?

Dania w mikrofali powinny być przyrządzane w odpowiednich naczyniach i pod przykryciem, dzięki czemu nie stracą wody i cennych wartości odżywczych. Ta zasada dotyczy zarówno podgrzewania, jak i rozmrażania czy gotowania potraw za pomocą tego urządzenia.

Co można ugotować w mikrofalówce? Odpowiedź brzmi: praktycznie wszystko, włącznie z jajecznicą czy ciastem, choć metody przygotowania są nieco inne niż w przypadku pichcenia na zwykłej kuchence. Przede wszystkim, wkładając produkty do mikrofali trzeba pamiętać o równomiernym rozmieszczeniu ich na talerzu. Cząstki warzyw lub mięs powinny mieć podobną wielkość, a składniki nie mogą być układane piętrowo, ponieważ wtedy nagrzeje się tylko zewnętrzna warstwa. Ten problem eliminuje mikrofalówka z funkcją Multi Waves System (np. Amica AMG20BF), która gwarantuje idealnie równomierne podgrzewanie potraw.


TECHNOLOGIE

Daj się wciągnąć...

...i odkryj świat nowoczesnych technologii i rozwiązań
dopasowanych do Twoich potrzeb

sprawdź

Ochrona danych osobowych

W ramach kontaktu z Infolinią przedstawimy Tobie informację dotyczącą przetwarzania Twoich danych osobowych. Jeżeli chcesz skrócić czas oczekiwania na rozmowę z naszym konsultantem, prosimy o zapoznanie się z odpowiednią ze względu na cel Twojej rozmowy informacją – zamieszczoną pod poniższymi linkami:
Zamknij