Zamknij

Gotowanie w mikrofalówce: rady i możliwości

Wszystkie wspomniane dania można przyrządzić w kuchence mikrofalowej, której możliwości często nie doceniamy. Radzimy, jak wykorzystać ją do ekspresowego, zdrowego i pysznego gotowania.

Mity z mikrofali

Na początek warto rozwiać obawy i wątpliwości związane z używaniem mikrofalówki. Jedzenie przyrządzane za jej pomocą jest w pełni bezpieczne, wolne od substancji toksycznych, a wręcz zachowuje więcej wartości odżywczych niż żywność przygotowywana tradycyjnymi metodami. Dania z mikrofali są bogatsze między innymi w witaminę C, mają o 20 proc. więcej witaminy A i nawet o połowę więcej witaminy B1.

Między bajki włożyć można również przekonanie o rakotwórczym działaniu kuchenek mikrofalowych. Promieniowanie elektromagnetyczne, które emitują, w kontakcie z potrawą w całości przekształca się w ciepło, więc nie ma mowy o szkodliwości. Dodatkowo, konstrukcja mikrofalówek uniemożliwia wydostawanie się promieniowania poza urządzenie, a nawet gdyby tak się stało, jest ono zbyt słabe, żeby nam zaszkodzić.

Jedzenie z mikrofalówki jest więc w pełni bezpieczne pod warunkiem, że przygotowujemy je we właściwych naczyniach – szklanych, ceramicznych bądź plastikowych, koniecznie przeznaczonych do kontaktu z żywnością i dostosowanych użytkowania w mikrofali.

Jak gotować w mikrofalówce?

Dania w mikrofali powinny być przyrządzane w odpowiednich naczyniach i pod przykryciem, dzięki czemu nie stracą wody i cennych wartości odżywczych. Ta zasada dotyczy zarówno podgrzewania, jak i rozmrażania czy gotowania potraw za pomocą tego urządzenia.

Funkcje, które posiadają najnowsze kuchenki mikrofalowe znacznie ułatwiają codzienne korzystanie z tego sprzętu. Sterowanie możliwe jest za pomocą pokrętła i przycisków, wygodnego panela elektronicznego lub sterowania sensorowego. Grill pozwala na przygotowanie aromatycznych warzyw oraz mięs soczystych w środku i chrupiących na zewnątrz. Dołączony do niektórych modeli kuchenek ruszt usprawni proces grillowania i poprawi walory smakowe przygotowywanych potraw. Korzystanie z urządzenia ułatwią również programy gotowe, a także funkcja sensorowego otwierania drzwi, która występuje w niektórych modelach do zabudowy. Korzystając z możliwości, jakie oferują nam nowoczesne sprzęty, bez problemu podgrzejemy czy ugotujemy pożądaną potrawę, zachowując jej wartości odżywcze i smakowe.