Płyta grzejna to jeden z podstawowych sprzętów w każdej kuchni – bez niej trudno wyobrazić sobie codzienne przyrządzanie posiłków. Ponieważ używamy jej często, powierzchnia płyty jest szczególnie narażona na zabrudzenia. Radzimy, jakie sposoby i preparaty najlepiej poradzą sobie z tym zadaniem.
Czyszczenie płyt grzejnych jest proste, jeśli tylko dobierzemy właściwą metodę pielęgnacji. Musi być skuteczna, ale też delikatna, ponieważ lśniąca, lustrzana powierzchnia płyty to wizytówka każdej kuchni.
Płyta grzejna pod… gąbką
Powierzchnie płyt grzejnych są wykańczane rozmaitymi materiałami, od emalii, po szkło i metal. Szczególnie efektowne są powłoki szklane, których czyszczenie, dzięki idealnie gładkiej powierzchni, jest niezwykle szybkie i proste. Wystarczy delikatny środek czyszczący do płyt. Podczas mycia nie powinno się jednak używać szorstkich gąbek, które mogą zarysować powierzchnię płyt. W przypadku uciążliwych zabrudzeń płyt indukcyjnych z pomocą przychodzą specjalne „skrobaki” zakończone płaską szpachelką, które dosłownie ścinają przypalone resztki z powierzchni płyty, pozwalając uniknąć zarysowań.
Zachowaj blask płyty indukcyjnej
Przed zabraniem się za czyszczenie płyty indukcyjnej należy najpierw upewnić się, że całkowicie wystygła. Model PI6544ISU pozwala to stwierdzić bardzo łatwo, ponieważ o nagrzaniu płyty informuje wskaźnik ciepła resztkowego pól indukcyjnych.
Aby skutecznie wyczyścić powierzchnie płyty indukcyjnej potrzebna jest miękka, mokra gąbka oraz mydło. Płytę należy dokładnie namydlić i następnie spłukać wodą. Aby powierzchnia zachowała blask, wystarczy użyć detergentu w sprayu i wypolerować ją przy pomocy papierowego ręcznika. Na co dzień można przecierać ją mokrą ściereczką i suszyć papierowym ręcznikiem.
Przed pierwszym czyszczeniem płyty grzejnej trzeba zapoznać się z instrukcją użytkowania, która zazwyczaj zawiera wskazówki dotyczące pielęgnacji. Stosowanie się do nich to warunek posiadania pięknej, błyszczącej płyty przez wiele lat.