Zamknij

Idąc z duchem czasu, ciągłej metamorfozie ulegają także piekarniki do zabudowy, które z każdym rokiem są wyposażane w coraz to nowsze i nowocześniejsze rozwiązania. Dodatkowe funkcje i systemy ułatwiające codzienne użytkowanie sprzętu to większy komfort i funkcjonalność. Dlatego też większość piekarników do zabudowy to urządzenia wielofunkcyjne (lub multifunkcyjne), które zostały wzbogacone o innowacyjne rozwiązania także w zakresie rodzajów obróbki termicznej. Oznacza to, że obok podstawowej grzałki górnej i dolnej pojawiły się kolejne elementy wzbogacające i dające nowe możliwości kombinacji sposobów nagrzewania piekarników.

Wielość systemów i funkcji sprawia, że gotowanie przestaje być domeną kucharzy i wielbicieli kulinarnych podróży. Każdy, kto chce spróbować swych sił w tej dziedzinie, ma sprzymierzeńca, który ułatwi amatorskie próby stworzenia jedynych w swoim rodzaju dań i zadba o doskonałe efekty. Tym pomocnikiem jest właśnie piekarnik, który w dzisiejszych czasach specjalizuje się w optymalnym przygotowywaniu najróżniejszych potraw. Nieobce jest mu pieczenie ciast, gotowanie, dopiekanie, a nawet grillowanie.

Wielość systemów i funkcji sprawia, że gotowanie przestaje być domeną kucharzy i wielbicieli kulinarnych podróży.

Grzejnik górny – to jeden z podstawowych sposobów nagrzewania, który doskonale sprawdza się przy dopiekaniu i zarumienianiu górnej części ciast i innych potraw wymagających delikatnej obróbki termicznej.

Grzejnik dolny – czyli tzw. podpiekanie. To idealne rozwiązanie służące dopiekaniu spodów ciast, także tych ustawionych na ruszcie.

Grzejnik dolny + grzejnik górny – to tzw. podgrzewanie konwencjonalne, najbardziej powszechne i najczęściej stosowane. Jednoczesne użycie dwóch grzałek pozwala na przygotowanie wypieków i różnych potraw według większości przepisów kulinarnych. Podgrzewanie konwencjonalne daje dużą gamę możliwości, od pieczenia chleba i ciast, na dziczyźnie kończąc.

Opiekacz elektryczny – to rozwiązanie spełniające funkcje domowego grilla. Służy do szybkiego pieczenia i opiekania szaszłyków, boczku, karkówek, kiełbasek, steków, a także ryb i tostów. W zależności od wielkości potrawy należy umieścić ją na górnej lub dolnej półce, gdyż to gwarantuje odpowiedni stopień jej nagrzania.

Opiekacz + grzejnik górny – to tzw. supergrill, umożliwiający grillowanie na ruszcie większych porcji mięsa. Dzięki połączeniu opiekacza i grzejnika górnego uzyskujemy jeszcze większą powierzchnię grzejną przy zachowaniu jakości i szybkości pieczenia.

Wentylator + opiekacz – to doskonały sposób na przygotowanie dużych i soczystych porcji mięsa. Turbogrill to nagrzew, w którym ciepło podlega dodatkowej cyrkulacji. Włączony wentylator umożliwia dalsze wykorzystanie gorącego powietrza wytwarzanego podczas opiekania. Ciepło wpływa na zasklepienie porów mięsa i dzięki temu zapobiega wypływowi tłuszczu i wysuszeniu potrawy. Najlepsze efekty uzyskuje się, wykorzystując dwie górne półki piekarnika. To rozwiązanie ma dodatkową zaletę – pozwala przygotować wyśmienite mięso bez potrzeby obracania go na ruszcie.


Termoobieg – czyli wentylator + grzałka pierścieniowa – to także tzw. wymuszony obieg, który zapewnia równomierne rozprowadzenie gorącego powietrza w całej komorze piekarnika. Po pierwsze, termoobieg pozwala na pieczenie placków i ciastek na kilku poziomach piekarnika jednocześnie. Po drugie, nie ma potrzeby wstępnego ogrzewania przy czasie pieczenia dłuższym niż 20 min. Po trzecie, wymuszonego obiegu można używać także do szybkiego rozmrażania potraw oraz do wypieku ciast drożdżowych. Po czwarte, termoobieg to oszczędność energii elektrycznej, czasu oraz łatwość utrzymania piekarnika w czystości. Występuje on w większości modeli piekarników, np. w EB511BA+ IN PYROLIZA.

Termoobieg + grzejnik dolny – to funkcja pozwalająca przygotować włoski specjał: pizzę. Dzięki temu, że gorące powietrze jest rozprowadzane po całej komorze urządzenia, a dodatkowo jest bardziej skoncentrowane na dole, na doskonałe efekty przygotowywania pizzy, ciastek czy quiche nie trzeba długo czekać.

Wentylator – to chłodny obieg powietrza. Włączenie tej funkcji bez ustawiania temperatury pozwala na łagodne rozmrożenie mrożonek lub suszenie grzybów. W tym miejscu warto wspomnieć o coraz częściej stosowanych dodatkowych rozwiązaniach. Chłodny obieg powietrza może być połączony z grzejnikiem górnym i grzejnikiem dolnym, co pozwala na uzyskanie doskonałych efektów pieczenia ciast. Kombinacja wentylator + grzejnik górny to możliwość podniesienia temperatury w górnej części piekarnika, a co za tym idzie, jest to doskonały sposób na zarumienienie ciast. Z kolei wentylator + grzejnik dolny umożliwia równomierne podpiekanie wypieków. Wymuszony obieg powietrza może być także połączony z grzejnikiem górnym i rożnem. Większość tych funkcji dostępna jest w piekarnikach Amica, gdzie za pomocą pokrętła można ustawić jedną z 10 lub więcej funkcji piekarnika, np. w tym modelu – EB7551W FUSION SOFT.

Rożen – nie jest to funkcja występująca we wszystkich modelach piekarników, ale i tak warto o niej pamiętać. Często jest połączony z opiekaczem i grzałką grilla, co pozwala na przyrządzenie i opiekanie większych porcji drobiu. Działanie tej funkcji można przetestować np. w piekarniku EB8862 INTEGRA.

TECHNOLOGIE

Daj się wciągnąć...

...i odkryj świat nowoczesnych technologii i rozwiązań
dopasowanych do Twoich potrzeb

sprawdź

Ochrona danych osobowych

W ramach kontaktu z Infolinią przedstawimy Tobie informację dotyczącą przetwarzania Twoich danych osobowych. Jeżeli chcesz skrócić czas oczekiwania na rozmowę z naszym konsultantem, prosimy o zapoznanie się z odpowiednią ze względu na cel Twojej rozmowy informacją – zamieszczoną pod poniższymi linkami:
Zamknij