Zamknij

Kuchnia wolnostojąca kontra sprzęty do zabudowy

Oprócz kwestii funkcjonalnych, dużą rolę odgrywają także walory estetyczne, ale jak się okazuje, design i technologia wcale nie są takie trudne do pogodzenia.

Kuchnia wolnostojąca

W miarę upływu lat na rynku zaczęły się pojawiać urządzenia, które oprócz najnowszych technologii odznaczały się również atrakcyjnym designem, pasującym zarówno do wnętrz w stylu retro (przykładem może być linia Retro produktów marki Amica), jak i tych urządzonych w stylu high-tech (jak np. sprzęty linii Amica Integra).

Największą zaletą kuchni wolnostojących jest fakt, że nie trzeba dopasowywać sprzętów do szerokości szafek. To rozwiązanie mobilne, więc urządzenie możemy ustawić w każdym dogodnym dla nas miejscu, oczywiście pod warunkiem, że w pobliżu znajdują się odpowiednie przyłącza. Najbardziej powszechnym rozmiarem kuchni wolnostojących są modele 50- i 60-centymetrowe.

Kuchnię wolnostojąca możemy wybrać w każdej konfiguracji: gazową, elektryczną lub gazowo-elektryczną. W przypadku kuchni pod zabudowę, wybór piekarnika zostaje ograniczony tylko i wyłącznie do modelu zasilanego elektrycznie.
Do wad kuchenek wolnostojących zaliczyć trzeba trudność w utrzymaniu czystości – przestrzeń między szafką a sprzętem zostaje często zanieczyszczona przez różnego rodzaju okruszki, które często trudno usunąć. Niektórym może również przeszkadzać brak ciągłości estetycznej w pomieszczeniu.



Kuchnia do zabudowy

Kuchnia do zabudowy, jak np. model Amica GHGF 75212 AA to sposób na harmonijne wnętrze utrzymane w jednym, niezmąconym stylu. Tego typu sprzęty dają możliwość stworzenie jednolitej, kuchennej aranżacji, gdzie utrzymanie czystości będzie prostsze niż w przypadku sprzętu wolnostojącego, ponieważ nie musimy zmagać się z okruszkami wpadającymi w szczeliny między meblami a sprzętem.
W przypadku kuchni do zabudowy rozplanowanie sprzętów jest też wygodniejsze – piekarnik można ulokować na dowolnej wysokości tak, by nie trzeba było się do niego schylać. To praktyczne rozwiązanie przekłada się również na bezpieczeństwo – do sprzętów umieszczonych na znacznie wyższej wysokości nie mają dostępu dzieci, co eliminuje ryzyko wypadku lub poparzenia. Piekarnik pod zabudowę, oprócz tego, że musi być elektryczny, powinien posiadać funkcję chłodzącą, która będzie zabezpieczać meble przed przegrzaniem i uszkodzeniem.

Co wybrać?

Jeśli odpowiada nam klasyczny układ, w który płyta znajduje się tuż nad piekarnikiem, wybór między kuchnią wolnostojącą i do zabudowy to głównie kwestia ceny, ponieważ oba sprzęty prezentują się równie dobrze. Natomiast chcąc umieścić płytę i piekarnik w innych miejscach jedynym wyjściem jest kuchnia do zabudowy.

TECHNOLOGIE

Daj się wciągnąć...

...i odkryj świat nowoczesnych technologii i rozwiązań
dopasowanych do Twoich potrzeb

sprawdź

Ochrona danych osobowych

W ramach kontaktu z Infolinią przedstawimy Tobie informację dotyczącą przetwarzania Twoich danych osobowych. Jeżeli chcesz skrócić czas oczekiwania na rozmowę z naszym konsultantem, prosimy o zapoznanie się z odpowiednią ze względu na cel Twojej rozmowy informacją – zamieszczoną pod poniższymi linkami:
Zamknij