Zamknij

Kto nie zna bajki o Jasiu i Małgosi i Baba Jadze, która w domku z pierników miała duży piec specjalnie przystosowany do przygotowywania niecodziennych posiłków? W XXI wieku krewka staruszka zamiast pieca używałaby piekarnika, który z pewnością wpłynąłby na zmianę jej diety… i pozwoliłby na rozpoczęcie ekscytujących kulinarnych poszukiwań. Aromatyczne babki, pachnące ciasta, kuszące smakiem mięsa i ryby to dania, które na stałe zagoszczą w menu każdego domu o ile wcześniej w jego kuchni pojawi się odpowiednio dobrany piekarnik.

Kuchnia wolnostojąca czy piekarnik?

Przed zakupem piekarnika warto zapoznać się z ich klasyfikacją gdyż oferta tych urządzeń jest bardzo bogata i łatwo pogubić się w szerokiej gamie modeli dostępnych na polskim rynku. Dużą popularnością cieszą się piekarniki w wersji wolnostojącej wraz z płytami – czyli kuchnie gazowe
(z piekarnikiem gazowym), gazowo-elektryczne (z piekarnikiem elektrycznym) oraz elektryczne
(z piekarnikiem elektrycznym). Coraz więcej osób wyposażających dom kupuje sprzęt do zabudowy, który pozwala na stworzenie jednolitej stylowo i dopasowanej w każdym szczególe kuchni. Wśród urządzeń z konkretnego typu linii wzorniczych można spotkać piekarniki, które wykończeniem
i kolorystyką nawiązują do pozostałych elementów kolekcji, tworząc eleganckie i interesujące zestawienie.



Podział piekarników – współpraca z płytą?

Na polskim rynku funkcjonują dwie grupy piekarników do zabudowy, które różnią się sposobem instalacji i sterowaniem Wyróżniamy tu:

piekarniki samodzielne – to urządzenia, które do funkcjonowania nie potrzebują innego sprzętu. Są samowystarczalne, a ich instalacja w kuchni może zostać ograniczona jedynie ludzką kreatywnością – mogą być zamontowane w dowolnym miejscu. Wyróżnić należy dwa rodzaje zabudowy piekarnika: tradycyjną podblatową (gdzie sprzęt montuje się bezpośrednio pod blatem, w ciągu szafek kuchennych) lub między szafkami (np. na wysokości ręki, tak by wygodnie było z niego korzystać). Ta druga opcja ta będzie idealna dla osób, które np. nie korzystają z płyty kuchennej, natomiast są zwolennikami przygotowywania posiłków w kuchence mikrofalowej. W takim przypadku piekarnik (np. model EB622MA+ IN) można zamontować tuż obok kuchenki lub nad nią, co nie tylko przyspieszy i ułatwi przyrządzenie potraw, ale także nada styl kuchennemu wnętrzu;

piekarniki współpracujące z płytami – określane mianem piekarników ze sterowaniem do płyty to urządzenia, które wyposażone zostały w wielofunkcyjny panel sterowania. Można z niego zarządzać zarówno pracą piekarnika, jak i płyty, która nie posiada własnego panelu sterowania, a jej pokrętła znajdują się na panelu piekarnika. Komplet dwóch urządzeń, tj. płyty i piekarnika, nazywany jest kuchnią do zabudowy (przykładowy model HKI 75314 AA). Uwaga! Piekarnik w takim zestawie montuje się klasycznie, a więc pod blatem, a płytę – w otworze wyciętym w blacie (jeden element pod drugim). Piekarnik współpracujący z płytą nie nadaje się do podwyższonej zabudowy (w słupku).

 

Podział piekarników – czy wymiar ma znaczenie?

Niezwykle istotną kwestią podczas zakupu piekarnika są wymiary kuchni. To od nich bowiem zależy, czy możesz pozwolić sobie na duże urządzenia czy raczej powinien wybrać coś mniejszego. Chodzi o:

piekarniki tradycyjne – to urządzenia o charakterystycznych, schematycznych wręcz wymiarach, które znaleźć można w większości sklepów i domów. Ich wymiary zbliżone są do 60 cm wysokości, szerokości i głębokości. Taki standardowy model (np. EB81064WA+ INTEGRA) z pewnością zmieści się w każdej kuchni, w której znajdują się szafki. Ich wielkość jest zazwyczaj dopasowana właśnie tak, by
z łatwością wmontować pod nie piekarnik;

piekarniki kompaktowe – z jednej strony są świetną propozycją dla właścicieli małych kuchni, a z
drugiej wpisują się w najnowsze trendy wzornicze, które charakteryzuje minimalizm
i wielosegmentowość. Przeznaczone są do tzw. podwyższonej zabudowy – czyli w szafce na wysokości wygodnej dla użytkownika, a nie pod blatem roboczym. Taki piekarnik, jak np. model IN AMMB44E1GCB, o zminimalizowanych wymiarach (wysokość około 40 – 45 cm) może stanowić element całej serii urządzeń kompaktowych montowanych w ciągu (jeden za drugim) lub pod spodem. Oprócz piekarnika taki zestaw może zawierać np. kuchenkę mikrofalową, piekarnik z funkcją gotowania parowego, ekspres do kawy, a nawet… telewizor LCD. Wszystkie produkty charakteryzują się takimi samymi wymiarami zewnętrznymi, co znacznie ułatwia ich montaż. Cała linia urządzeń kompaktowym będzie bardzo nowocześnie prezentować się we wnętrzu.


Jakie dodatkowe rozwiązania?

 Termosonda – to tzw. pieczeniomierz. To drugie określenie doskonale obrazuje funkcję, jaką spełnia w kuchni. Jest to specjalna sonda kontrolująca temperaturę wewnątrz potrawy podczas pieczenia. Wystarczy wetknąć końcówkę w pieczoną potrawę, aby na bieżąco sprawdzać temperaturę np. mięsa. Piekarnik z taką funkcją, (np. model EB81064BA+ INTEGRA) automatycznie zostanie wyłączony w momencie osiągnięcia ustawionej temperatury, o czym poinformuje sygnalizacja dźwiękowa.

 Prowadnice teleskopowe – to rozwiązanie stosowane już w większości piekarników i umożliwiające pojedyncze wysuwanie wkładów z komory urządzenia. Aby prowadnice zachowały poziom także przy całkowitym wysunięciu, zastosowano specjalne ograniczniki, które wytrzymują obciążenie nawet do 15 kg. Prowadnice ograniczają możliwość poparzeń, tym samym zwiększają bezpieczeństwo i komfort użytkowania. Zapewniają możliwość kontroli wypieku bez potrzeby sięgania do gorącego wnętrza. Wykonanie ze stali nierdzewnej to pewna ochrona przed powstawaniem korozji, a łatwość demontażu umożliwia szybkie i łatwe czyszczenie.

• Drabinki boczne – to zdecydowanie tańsza i prostsza wersja prowadnic. Drabinki są niezwykle pomocne przy wyciąganiu i wkładaniu wkładów. Ten element wyposażenia piekarników to także łatwość czyszczenia zarówno pod bieżącą wodą, jak i w zmywarce.

• Blachy – to rozwiązanie pomagające przygotować posiłek. Specjalne wykończenia i odpowiednio dobrane wymiary sprawiają, że pieczone potrawy nie przyklejają się i są bardziej stabilne. Niektórzy producenci dodają efektowne i bardzo estetyczne podstawki ze szkła, na których można od razu podawać gotowe danie.

• Rożen obrotowy – to wyjątkowy element wyposażenia piekarnika, który posiada np. model EB8774WA+ INTEGRA PROBABY, szczególnie przydatny przy pieczeniu drobiu. Wieloszpilowy specjalny rożen ułatwia szybkie i wygodne przyrządzenie dużych (nawet 1 kg) porcji mięsa na wszystkich szpilach jednocześnie w ciągu zaledwie 40 minut.



TECHNOLOGIE

Daj się wciągnąć...

...i odkryj świat nowoczesnych technologii i rozwiązań
dopasowanych do Twoich potrzeb

sprawdź

Ochrona danych osobowych

W ramach kontaktu z Infolinią przedstawimy Tobie informację dotyczącą przetwarzania Twoich danych osobowych. Jeżeli chcesz skrócić czas oczekiwania na rozmowę z naszym konsultantem, prosimy o zapoznanie się z odpowiednią ze względu na cel Twojej rozmowy informacją – zamieszczoną pod poniższymi linkami:
Zamknij