Zamknij

Projektujesz nową kuchnię? Zobacz, co musisz wiedzieć

W kuchni bije serce domu, dlatego jej urządzanie często pochłania największe koszty. Przed aranżacją musi powstać projekt, który określi rozkład mebli i urządzeń i stanie się wstępem do wyboru wyposażenia. Podpowiadamy, o czym pamiętać przy projektowaniu wymarzonej kuchni.


Po pierwsze: wymiary

Projektowanie kuchni zaczynamy od zdjęcia dokładnych wymiarów pomieszczenia, co pozwoli dobrać zabudowę, czyli meble standardowe lub robione na zamówienie. Jakie dane nas interesują?

  • Odległość od podłogi do sufitu
  • Odległości między ścianami
  • Odległości od narożników drzwi do krawędzi ściany
  • Odległości okien i drzwi od podłogi, sufitu oraz narożników
  • Umiejscowienie elementów wystających ze ścian, takich jak kaloryfery, kratki wentylacyjne, rury czy gniazdka
Standardowe wymiary mebli i sprzętów ustalane są tak, żeby praca w kuchni była możliwie najłatwiejsza.

Po drugie: rozplanowanie przestrzeni

O wygodzie decyduje też położenie poszczególnych sprzętów względem siebie. Lodówkę i zlew powinno dzielić od 50 cm do 100 cm, a zlew i piekarnik minimum 100 cm. Z kolei odległość między piekarnikiem a lodówką nie powinna być większa niż 3 metry.

Ułożeniem kuchennego wyposażenia rządzi też zasada tzw. trójkąta roboczego, zgodnie z którą między lodówką, kuchenką a zlewem można wyrysować trójkąt. Jego alternatywą w przypadku kuchni liniowych jest ciąg technologiczny, zgodnie z którym, kolejność urządzeń w kuchni powinna być następująca: lodówka – zlew – piekarnik.


Po trzecie: liczba i rodzaj mebli

Tu w grę wchodzi rozkład i wielkość kuchni. W wąskich i długich najwygodniejsza jest jednostronna zabudowa i wtedy warto wybrać dolne szafki o zwiększonej głębokości (około 60 cm) i więcej szafek na górze. Przy zabudowie w równoległej lub w kształcie litery U szafek jest więcej, więc mogą być węższe, a przy okazji zyskujemy dodatkową powierzchnię blatów. W tym wypadku można zrezygnować z górnych szafek nad drugim blatem lub zastąpić je modnymi, otwartymi pólkami. W skład umeblowania wchodzi również stół z krzesłami, którego blat powinien mieć minimum 60 cm szerokości. Jeśli instalujemy piekarnik niezależnie od płyty grzewczej, warto pomyśleć o zabudowie w słupku, na wysokości wzroku, dzięki czemu będzie można go obsługiwać bez schylania się.


Po czwarte: wybór urządzeń AGD

Bez nich kuchnia nie jest kuchnią. Absolutnie minimum wyposażenia to piekarnik z płytą, lodówka oraz okap. Zmywarka, choć w teorii niekonieczna, w praktyce jest standardem w większości współczesnych aranżacji. W ofercie marki Amica znajdują modele o szerokości 60 cm, ale też sprzęty dostosowane do wymagań mniejszych kuchni, takie jak zmywarka szerokości 45 cm (9 kmpl. naczyń). W dużej kuchni warto pomyśleć o sprzętach takich jak lodówka side by side z drzwiami po lewej i prawej stronie. Sposobem na oszczędność przestrzeni jest wybór piekarnika z funkcją mikrofali, dzięki czemu nie trzeba kupować dodatkowego urządzenia. Kompaktowy piekarnik z funkcją kuchenki mikrofalowej Amica AMMB44E1GCI umożliwia pracę na pięciu poziomach mocy mikrofali, a także funkcje rozmrażania czasowego oraz wagowego.


Po piąte: wentylacja

Opary i tłuszcz obecne w kuchni muszą znaleźć ujście, którego nie zapewnią wyłącznie okna. Wzorcowy projekt kuchni powinien uwzględniać dwa kanały wentylacyjne – otwarty i służący do podłączenia okapu. Drugi powinien znajdować się nad płytą grzewczą, co ułatwi podłączenie go do wyciągu. Często zdarza się jednak, że w kuchni jest tylko jeden kanał wentylacyjny, który w takiej sytuacji powinien zostać otwarty na pomieszczenie. Wtedy okap z wyciągiem zastępujemy pochłaniaczem, który filtruje powietrze w pomieszczeniu.


Po szóste: budżet

Gdy znamy wymiary kuchni i wiemy, jakie wyposażenie nas interesuje, można przystąpić do obliczeń. W przypadku mebli koszty wyznaczają przede wszystkim materiały. Syntetyczne, takie jak płyty MDF będą tańsze od frontów fornirowanych lub z litego drewna bądź metalu, a także kamienia w przypadku blatów. Cenę mebli podnosi też wykończenie na wysoki połysk. Koszt zabudowy to również kwestia tego, ile mebli potrzebujemy. Najprostsze, niewielkie zestawy mebli kupimy już za kilkaset złotych, ale standardowo trzeba liczyć się z ceną około 2 tys. zł przy zabudowie gotowej. Meble zaprojektowane na wymiar to wydatek, na który trzeba wydać przynajmniej trzy razy więcej.

Co do urządzeń AGD, tu dobrą miarą będzie plus-minus 1000 zł za każde duże urządzenie, takie jak lodówka, piekarnik z płytą i zmywarka, przy czym piekarnik i płyta do indywidualnej zabudowy, choć wygodniejsze i bardziej estetyczne, będą droższe.

Warto pamiętać, że kuchnia urządzana od podstaw może być jednym z najdroższych pomieszczeń w domu, ale też użytkowanym wyjątkowo intensywnie. Z tego względu, jeśli budżet na to pozwala, warto zainwestować więcej w materiały i wybrać sprzęty wysokiej klasy, które będą nam służyć przez lata.



TECHNOLOGIE

Daj się wciągnąć...

...i odkryj świat nowoczesnych technologii i rozwiązań
dopasowanych do Twoich potrzeb

sprawdź

Ochrona danych osobowych

W ramach kontaktu z Infolinią przedstawimy Tobie informację dotyczącą przetwarzania Twoich danych osobowych. Jeżeli chcesz skrócić czas oczekiwania na rozmowę z naszym konsultantem, prosimy o zapoznanie się z odpowiednią ze względu na cel Twojej rozmowy informacją – zamieszczoną pod poniższymi linkami:
Zamknij