Zamknij

Termosonda, Rożen i Slow cooking, czyli jak korzystać z funkcji piekarnika

Masz nowoczesny piekarnik, ale nie wykorzystujesz jego możliwości? Chcesz ułatwić sobie przygotowywanie potraw i wejść na wyższy poziom kulinarnych doznań? Poznaj zastosowanie trzech praktycznych funkcji, które znajdziesz w piekarnikach AMICA. 


Gotowanie i pieczenie mogą zamienić się w prawdziwą przyjemność dzięki zastosowaniu w piekarnikach nowoczesnych rozwiązań technologicznych. Warto jednak wiedzieć, jak ich właściwie używać, aby osiągnąć najlepsze efekty. Dlatego przedstawiamy krótki poradnik dotyczący wykorzystania funkcji: Termosonda, Rożen i Slow Cooking, które pozwolą Ci zostać kulinarnym wirtuozem. Zapraszamy do lektury.


Termosonda

Pieczenie mięsa nastręcza problemów zwłaszcza młodym adeptom sztuki kulinarnej. Dlaczego?

Ponieważ wyłapanie momentu, w którym mięso upieczone jest w idealnym stopniu wymaga wiedzy, doświadczenia i wyczucia.

Podstawowa znajomość matematyki również się przydaje, bo czas pieczenia w przypadku mięsa zależy nie tylko od jego rodzaju, ale również wielkości i wagi. I tu z pomocą przychodzi Termosonda (zwana również termometrem potraw lub sondą mięsa), którą znaleźć można np. w piekarniku Amica INTEGRA SMART EBI 712 94 AA. Jest to urządzenie, które mierzy temperaturę w środku porcji mięsa, aby zapewnić idealny poziom wypieczenia. Jak go użyć? Wewnątrz piekarnika znajduje się gniazdo, do którego podłączamy Termosondę, a jej ostry koniec wbijamy w środek mięsa. Następnie ustawiamy temperaturę pieczenia oraz temperaturę dla sondy. Dla różnych rodzajów mięs odpowiednie zakresy temperatur to: 

  • 85 – 90°C dla wieprzowiny,
  • 80 – 85°C dla wołowiny,
  • 75 ­ 80°C dla cielęciny,
  • 80 – 85°C dla jagnięciny,
  • oraz 80 – 85°C dla dziczyzny.

Możemy również wybrać jeden z programów gotowych. Gdy mięso osiągnie w środku pożądaną, właściwą dla ulubionego poziomu wypieczenia temperaturę, piekarnik się wyłączy, a sygnał dźwiękowy poinformuje o tym, że potrawa jest gotowa. Proste, prawda?


Rożen

Są urządzenia, które tak jak Amica EB8562 INTEGRA SOFT mają w swoim wyposażeniu obrotowy rożen, co powinno ucieszyć smakoszy dań z drobiu. Najpopularniejsze danie z rożna to oczywiście kurczak, którego przygotowanie w takim piekarniku jest naprawdę proste. Wystarczy użyć ulubionych przypraw, a następnie nadziać kurczaka na rożen. W kolejnych krokach należy ustawić pożądaną temperaturę pieczenia i czas pracy albo skorzystać z gotowych programów, wybierając parametry takie jak rodzaj i waga drobiu. Dzięki umieszczonemu w piekarniku silnikowi, rożen obraca się, pozwalając na wytopienie nadmiaru tłuszczu i równomierne pieczenie. Dodatkowa apetyczna korzyść to idealnie zarumieniona skórka, którą zapewni użycie funkcji Grill lub Supergrill.


Slow Cooking

Jeśli na zdrowiu zależy Ci tak samo, jak na wyrafinowanym smaku, programy Slow Cooking znajdą uznanie w Twojej kuchni. Wyposażone w nie piekarniki, np. Amica IN. EB954BA+ IN PYROLIZA, pozwalają na przyrządzenie potraw takich jak mięso czy warzywa w niskiej temperaturze. Proces pieczenia postępuje wolno, co umożliwia zachowanie witamin oraz innych składników odżywczych. Wystarczy przygotować potrawę (czyli np. przyprawić mięso) i włożyć ją do piekarnika, wybrać na wyświetlaczu opcję wolnego pieczenia, a następnie rodzaj potrawy (np. pieczeń wieprzowa). Inteligentny system sam dobierze odpowiednio długi czas pracy, by zagwarantować pełnię smaku, aromatu i witamin. Dzięki programom Slow Cooking, pyszny i zdrowy posiłek masz na wyciągnięcie ręki.

TECHNOLOGIE

Daj się wciągnąć...

...i odkryj świat nowoczesnych technologii i rozwiązań
dopasowanych do Twoich potrzeb

sprawdź

Ochrona danych osobowych

W ramach kontaktu z Infolinią przedstawimy Tobie informację dotyczącą przetwarzania Twoich danych osobowych. Jeżeli chcesz skrócić czas oczekiwania na rozmowę z naszym konsultantem, prosimy o zapoznanie się z odpowiednią ze względu na cel Twojej rozmowy informacją – zamieszczoną pod poniższymi linkami:
Zamknij