Zamknij

W lodówce czy na kuchennym blacie? O produktach zimnolubnych i preferujących wyższe temperatury

Warunki magazynowania zależą od różnych czynników. Istnieją jednak pewne zasady przechowywania produktów, o których warto pamiętać tuż po zrobieniu zakupów spożywczych i jeszcze przed schowaniem ich do lodówki.

Co podpowiada intuicja

Czym kierujemy się, chowając niektóre produkty do lodówki, a inne pozostawiając poza nią – w szafkach, na blacie, luźno na stole? Często jest to przyzwyczajenie, które wynosimy z domu lub decydują o tym indywidualne warunki mieszkaniowe i to, jak urządzona została kuchnia – czy posiadamy małą czy dużą lodówkę, stół, szafki itd. Czasem wynika to ze stylu życia – niektóre produkty po prostu lubimy mieć pod ręką. Najczęściej jednak kierujemy się intuicją i pewnymi wyobrażeniami o tym, które produkty szybko się psują w temperaturze pokojowej, a które nie lubią chłodu.

Jeżeli zależy nam, aby w maksymalnym stopniu zachować świeżość i walory smakowe, warto poznać lepiej preferencje ulubionych artykułów spożywczych i być może zmienić niektóre nasze kuchenne przyzwyczajenia.

Na prawidłowe przechowywanie produktów wpływa także jakość naszego sprzętu AGD

Na koniec tej listy warto wspomnieć o jeszcze jednej kategorii produktów, którą warto przechowywać w lodówce. Nie są to co prawda artykuły spożywcze, ale także posiadają funkcję odżywczą lub nawilżającą dla naszej skóry. Mowa oczywiście o kremach, które zarówno przed, jak i po otwarciu opakowania lepiej jest trzymać w lodówce, aby zwiększyć ich skuteczność działania.

`Produkty bezwzględnie zimnolubne

Produkty tak oczywiste, jak mięso, wędliny, świeże ryby, mrożonki i lody trzymamy zgodnie z przyzwyczajeniami – w chłodziarce lub w zamrażarce. Podobnie jogurty, kefir, mleko, sery, gotowe zupy oraz inne produkty, jeżeli na opakowaniu podane jest takie zalecenie. Problem pojawia się w przypadku warzyw i owoców. Chłód i cień lodówki pozytywnie wpłynie na:

  • marchew, pietruszkę, seler – niska temperatura spowalnia ich proces starzenia,
  • sałatę i seler naciowy – co więcej, przechowujemy je luzem, bez folii, aby zapewnić im dostęp powietrza. W przeciwnym razie azotany znajdujące się w tych warzywach przekształcają się w szkodliwe azotyny,
  • owoce jagodowe, (truskawki, maliny, jagody, borówki, jeżyny itp.) – jako owoce nietrwałe wymagają niższej temperatury,
  • jabłka, wiśnie, śliwki, czereśnie – są to owoce z naszej strefy klimatycznej, dlatego po zerwaniu wolą niższą temperaturę,
  • kiwi – jako jedyne z egzotycznych owoców lubią niskie temperatury,
  • pokrojone warzywa i owoce chowamy do lodówki, aby do ich miąższu nie dostały się drobnoustroje,
  • otwarte przetwory warzywne, aby zminimalizować rozwój bakterii,
  • jajka, gdyż niska temperatura zapobiega wyparowywaniu wody, przez co jajka dłużej zachowują trwałość, smak i walory odżywcze,
  • surowe grzyby, aby nie spleśniały,
  • olej lniany – tylko w chłodzie zachowuje swoje odżywcze właściwości, jednak inne oleje trzymamy poza lodówką, w ciemnym, chłodnym miejscu,
  • otwarte konserwy, aby nie dostały się do nich bakterie.


Na koniec tej listy warto wspomnieć o jeszcze jednej kategorii produktów, którą warto przechowywać w lodówce. Nie są to co prawda artykuły spożywcze, ale także posiadają funkcję odżywczą lub nawilżającą dla naszej skóry. Mowa oczywiście o kremach, które zarówno przed, jak i po otwarciu opakowania lepiej jes trzymać w lodówce, aby zwiększyć ich skuteczność działania.

Nie wszystko, co jadalne lubi zimno

Części produktów nawet nie przyszłoby nam do głowy chować w lodówce – np. makarony, kasze, ryż w stanie sypkim, tj. przed ugotowaniem. Podobnie kawę, herbatę. Niektóre warzywa i owoce potrzebują temperatury pokojowej, zależnie od stopnia ich dojrzałości.


Poza lodówką należy przechowywać:

  • owoce egzotyczne, tj. ananasa, arbuza, mango, banany, awokado, cytrusy.  Przechowywane w lodówce szybciej się psują i są mniej smaczne. Wyjątek stanowi wspomniane kiwi,
  • cebulę i czosnek, gdyż lubią mieć swobodny dostęp do powietrza. Dobrze jest trzymać je w chłodniejszym miejscu, np. w dolnej szafce, ale nie w lodówce,
  • pomidory i ogórki – najlepiej czują się pozostawione na kuchennym blacie, bez folii. W lodówce szybko się psują,
  • ziemniaki – skrobia występująca w ziemniakach pod wpływem niskiej temperatury zamienia się w cukry proste, przez co są one słodsze i podczas gotowania szybko ciemnieją,
  • pieczywo, ponieważ w chłodzie szybciej czerstwieje. Najlepiej przechowywać je w drewnianym chlebaku,
  • miód – w zbyt niskiej temperaturze krystalizuje się,
  • oleje –gdyż kwasy tłuszczowe szybko się utleniają. Oleje (poza lnianym) powinny być przechowywane w ciemnym miejscu,
  • konserwy, ale tylko do momentu otwarcia. Później należy chować je do lodówki.


Jakość urządzeń ma znaczenie

Na prawidłowe przechowywanie produktów wpływa także jakość naszego sprzętu AGD. Nowoczesne chłodziarko-zamrażarki takie jak Amica Integra Smart zapewniają inteligentne chłodzenie bez wilgoci, szronu i lodu. Posiadają także wiele użytecznych funkcji, jak Anti-Bacteria System – antybakteryjna powłoka, która pokrywa wnętrze lodówki, chroni przed rozwojem bakterii i nie dopuszcza do powstawania przykrego zapachu, dzięki czemu żywność dłużej pozostaje świeża, czy Pojemnik Fresh Zone, w której temperatura jest niższa od temperatury w chłodziarce, przez co przechowywana tam żywność dłużej zachowuje smak, zapach i wszystkie wartości odżywcze. Produkty trzymane w Pojemniku Fresh Zone pozostają świeże nawet trzykrotnie dłużej w stosunku do produktów przechowywanych w komorze chłodziarki.

TECHNOLOGIE

Daj się wciągnąć...

...i odkryj świat nowoczesnych technologii i rozwiązań
dopasowanych do Twoich potrzeb

sprawdź

Ochrona danych osobowych

W ramach kontaktu z Infolinią przedstawimy Tobie informację dotyczącą przetwarzania Twoich danych osobowych. Jeżeli chcesz skrócić czas oczekiwania na rozmowę z naszym konsultantem, prosimy o zapoznanie się z odpowiednią ze względu na cel Twojej rozmowy informacją – zamieszczoną pod poniższymi linkami:
Zamknij