Zamknij

Wszystko, co musisz wiedzieć o piekarnikach

Kuchnia jest sercem domu, a piekarnik sercem kuchni, dlatego temu zakupowi powinniśmy poświęcić szczególną uwagę. Jego rodzaj, wyposażenie i funkcje są kluczowe dla komfortu codziennego gotowania. Przedstawiamy najważniejsze cechy piekarników, które pomogą dokonać właściwego wyboru.


Zabudowa w standardzie

Pojęcie piekarnika wolnostojącego w zasadzie nie funkcjonuje – wszystkie modele, które znajdziesz w sklepach są przeznaczone do zabudowy, więc w tej kwestii dylematu nie ma. Po twojej stronie pozostaje wybór umiejscowienia oraz wyglądu piekarnika. W pierwszym wypadku w grę wchodzi standardowe umieszczenie go w dolnej zabudowie meblowej, tuż pod płytą grzewczą lub w zupełnie innym miejscu. Jeśli wielkość i rozkład kuchni na to pozwalają, zastanów się nad montażem piekarnika w słupku, a więc na wysokości wzroku. To ułatwi Ci nie tylko wkładanie i wyjmowanie dań, ale też bieżącą kontrolę procesu gotowania. Wystarczy rzut oka by wiedzieć, czy ciasto wyrasta, a skórka pieczeni się rumieni.

Dopasowanie wyglądu piekarnika do charakteru wnętrza również nie powinno sprawić problemów. Paleta kolorów i wykończeń systematycznie się poszerza, dzięki czemu nowoczesny piekarnik wpasuje się w każdą aranżację, od high-tech, przez rustykalną, po styl retro. Amica oferuje nie tylko klasyczne modele ze stalowym frontem, ale także piekarniki z minimalistycznymi, czarnymi bądź białymi frontami. W kuchni w stylu tradycyjnym i rustykalnym świetnie sprawdzą się modele z serii Retro ze specjalnie modelowanym uchwytem i pokrętłami oraz wskazówkowym zegarem pokazującym temperaturę. Jeśli lubisz design z najwyższej półki zainteresują Cię piekarniki z linii ZEN, których wzornictwo zostało nagrodzone prestiżowym wyróżnieniem Red Dot Design Award: Best of the Best. Piekarniki inspirowane japońską stylistyką mają minimalistyczne, białe lub czarne fronty oraz uchwyty z naturalnego drewna.


Typy i wymiary

Standardowe wymiary piekarników wynoszą około 60 cm wysokości i szerokości oraz od 50 do 60 cm głębokości, dzięki czemu bez problemów wpasują się w najczęściej spotykaną zabudowę meblową. Poza piekarnikami klasycznymi, które do obróbki termicznej potraw wykorzystują wyłącznie grzałki, możemy wybrać również inne. Modele z funkcją mikrofali łączą cechy obu urządzeń, dzięki czemu oszczędzamy miejsce w kuchni. Z kolei piekarniki parowe  są wyposażone w pojemnik na wodę, który umożliwia przygotowywanie dań na parze.


Energooszczędność

Ten parametr odnosi się do piekarników elektrycznych, a więc najpopularniejszych na rynku. Skala klas rozciąga się od A do G, przy czym A jest najwyższa i właśnie tę posiada zdecydowana większość urządzeń. Najwyższa klasa ma własną skalę od A do A+++, przy czym ostatnia oznacza najwyższy poziom energooszczędności.


Wyposażenie piekarnika

Niezależnie od typu, każdy piekarnik powinien mieć grzałkę dolną i górną z możliwością uruchamiana każdej oddzielnie lub obu naraz, a także dodatkową górną grzałkę do szybkiego podpiekania potraw. W standardzie jest również termoobieg, czyli wiatrak powodujący ruch rozgrzanego powietrza, dzięki czemu temperatura pozostaje taka sama w każdym miejscu piekarnika. Na wyposażeniu niektórych modeli (np. Amica EB8874B INTEGRA) znajduje się również rożen do równomiernego opiekania mięs i kiełbasek. O funkcjonalności piekarnika w dużej mierze decyduje typ prowadnic, na których umieszczane są blachy. W najprostszych modelach maja one formę wyżłobień na wewnętrznych ściankach komory. Zdecydowanie wygodniejszym i bardziej praktycznym rozwiązaniem są drabinki na prowadnice, które ułatwiają wyciąganie blach i zapobiegają rysowaniu ścianek. Dużym ułatwieniem są również prowadnice teleskopowe, dzięki którym nawet blacha całkowicie wysunięta z piekarnika zachowuje poziom i nie trzeba jej podtrzymywać. Do pieczenia mięs przydaje się termosonda, która wbita do mięsa pokazuje temperaturę wewnątrz potrawy, obecna m.in. w modelu Amica EB621MA+ IN.


O palecie praktycznych zastosowań piekarnika decydują również wbudowane funkcje.

Praktyczne funkcje

O palecie praktycznych zastosowań piekarnika decydują również wbudowane funkcje. Urządzenie może być wyposażone w programy gotowe, dostosowane do przyrządzania konkretnych typów dań. W nowoczesnych modelach standardem są również programy gotowe, dzięki którym piekarnik samodzielnie ustawia temperaturę i czas pieczenia w zależności od typu i wagi potrawy. Ułatwieniem jest również cyfrowa książka kucharska, która przeprowadzi Cię przez kolejne etapy powstawania dania krok po kroku. Czas przygotowania dań skraca funkcja szybkiego nagrzewu, dzięki której piekarnik osiąga pożądaną temperaturę o 20 proc. szybciej niż w normalnym trybie.

Zaawansowane funkcje piekarników nie tylko ułatwiają gotowanie, ale też zwiększają ich bezpieczeństwo, co ma szczególne znaczenie w kontekście najmłodszych domowników. Z myślą o nich Amica oferuje modele piekarników z serii Pro Baby System wyposażone w funkcje gwarantujące, że dzieci bez najmniejszych obaw mogą przebywać w kuchni z pracującym piekarnikiem. Wśród udogodnień znalazła się blokada drzwi, dzięki której ich przypadkowe otwarcie jest niemożliwe. System I-Cool Front gwarantuje, że szyba piekarnika pozostanie chłodna. Modyfikacja obudowy oraz montaż dodatkowego wiatraka sprawiły, że temperatura drzwiczek nie przekracza 43 stopni. O bezpieczeństwo najmłodszych dbają również stabilne prowadnice z funkcją STOP, które ułatwiają wkładane i wyjmowanie blach oraz minimalizują ryzyko ich wypadnięcia.


Programatory

Ważnym parametrem jest również programator, a więc serce piekarnika, którego funkcje przekładają się na wygodę gotowania. Piekarniki z linii Amica Integra Smart są wyposażone w interaktywny programator Smart (Tx) z dotykowym ekranem. Wbudowaną książką kucharską oraz możliwością wgrywania własnych zdjęć. Obsługa programatora może odbywać się standardowo lub za pośrednictwem smartfona po instalacji aplikacji Amica Smart, dzięki której możesz tworzyć własne przepisy i wgrywać je do piekarnika za pomocą pamięci USB.

Modele z linii Integra są wyposażone w programator I-Cook-Timer łączący zaawansowane technologie z intuicyjną obsługą. W tym wypadku również masz do dyspozycji wyświetlacz dotykowy, a wybór lub zmianę funkcji ułatwiają podświetlane sensory na panelu głównym. I-Cook-Timer dobiera ustawienia piekarnika do potrzeb przygotowania danej potrawy, a także zapisuje i zapamiętuje Twoje ustawienia. W trosce o bezpieczeństwo domowników programator posiada funkcję automatycznego wyłączania wszystkich grzałek oraz wentylatora w momencie otwarcia drzwi piekarnika.

W gamie piekarników Amica znajdują się również inne programatory sensorowe, między innymi Td z wyświetlaczem LED, 15 programami gotowymi,12 funkcjami grzania, termosondą oraz systemami Aqualytic i Childlock, Th z 10 funkcjami grzania i blokadą panelu sterowania, Tts z wyświetlaczem LED, termosondą, funkcją opóźnionego startu, możliwością nastawienia czasu działania piekarnika oraz minutnikiem oraz Ts umożliwiający kontrolę czasu pieczenia oraz moment wyłączenia piekarnika. W modelach z serii retro instalowane są programatory analogowe T, umożliwiające nastawienie czasu bieżącego oraz pełne sterowanie automatyczne.


Pielęgnacja i czyszczenie

Czyszczenie zatłuszczonego piekarnika jest wyjątkowo żmudne i uciążliwe, więc jeszcze przed zakupem warto zwrócić uwagę na właściwości urządzenia, które zdecydowanie je ułatwią. Podstawą są ścianki pokryte nieprzywierającą i łatwą w pielęgnacji emalią, ale również ważny jest system czyszczenia. W przypadku piekarników z funkcją pary do czyszczenia wnętrza można wykorzystać również ją. Woda służy do utrzymania piekarnika w czystości również w przypadku modeli z Systemem Aqualytic (np. Amica EB525VBA+ IN), pokrytych super gładką emalią AquaRealEase®, którą łatwo wyczyścić umieszczając w komorze nagrzanej do 90 stopni naczynie z woda na pół godziny – w tym czasie woda rozmiękczy zabrudzenia. Piekarniki z funkcją pyrolizy dosłownie wypalają tłuszcz oraz resztki jedzenia znajdujące się w piekarniku, zamieniając je w popiół, który później wystarczy wymieść. Na podobnej zasadzie działają piekarniki z powłoką katalityczną na płytach która spala tłuszcz i zanieczyszczenia już w trakcie pieczenia.

Piekarniki z funkcją i Touch Free sprawiają, że na drzwiach piekarnika nie widać śladów palców, a możliwość demontażu przedniej szyby piekarnika również ułatwi Ci utrzymanie go w czystości.


Który wybrać?

Jak widać, wybór piekarnika wymaga uwzględnienia szeregu właściwości, ale dominujące powinny być te, które zwiększają nasza wygodę i ułatwiają użytkowanie. Jeśli jesteś rodzicem, zimny front i blokada drzwi powinny być podstawą wyboru piekarnika, a jeśli nie lubisz poświęcać czasu na sprzątanie, świetnym rozwiązaniem będzie model z funkcją pyrolizy. Piekarniki wyposażone w programu gotowe i z wbudowaną książką kucharską ułatwią gotowanie nawet początkującym adeptom tej sztuki, a jeśli Twoim priorytetem jest zdrowa dieta całej rodziny, wybierz piekarnik z funkcją gotowania na parze. Poza wyborem ulubionych funkcji, zwracaj uwagę na klasę energetyczną piekarnika – modele wyższej klasy gwarantują nie tylko sprawne i komfortowe, ale również oszczędne gotowanie.

TECHNOLOGIE

Daj się wciągnąć...

...i odkryj świat nowoczesnych technologii i rozwiązań
dopasowanych do Twoich potrzeb

sprawdź

Ochrona danych osobowych

W ramach kontaktu z Infolinią przedstawimy Tobie informację dotyczącą przetwarzania Twoich danych osobowych. Jeżeli chcesz skrócić czas oczekiwania na rozmowę z naszym konsultantem, prosimy o zapoznanie się z odpowiednią ze względu na cel Twojej rozmowy informacją – zamieszczoną pod poniższymi linkami:
Zamknij