»
«
  • Blendery kielichowe
  • Blendery ręczne
  • Rozdrabniacze
  • Odkurzacze
  • Czajniki
  • Opiekacze
  • Wyciskarki

Blendery kielichowe

Dzięki którym stworzysz koktajl idealny

Nóż do kruszenia
lodu

Zabezpieczenie przez
przegrzaniem rozdrabniacza

Szklana misa

Zobacz katalog »

Inspiracje

Przysmaki, które zrobisz za pomocą blendera

  • Puree z zielonego groszku

    500 g zielonego groszku
    2 - 3 łyżki masła
    2 ząbki czosnku
    tymianek
    pieprz
    sól

    Groszek ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Po odcedzeniu wody zmiksować blenderem ręcznym na jedwabistą masę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, masło, sól i tymianek. Zmiksować ponownie. Puree podawać na ciepło jako dodatek do mięs.

  • Guacamole

    2 dojrzałe awokado
    1 pomidor
    1 limonka
    2 ząbki czosnku
    papryczka chilli
    szczypta soli
    natka kolendry

    Awokado umyć, wykroić miąższ i skropić go sokiem z połowy limonki, żeby nie zmienił koloru. Zmiksować za pomocą blendera ręcznego. Z pomidora usunąć nasiona, miąższ drobno pokroić i wymieszać z awokado. Dodać sól, chilli, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec dodać resztę soku z limonki i posiekaną kolendrę.

  • Banana spice latte

    dojrzały banan
    2 espresso
    1 szklanka mleka
    cukier trzcinowy
    łyżeczka przyprawy piernikowej
    bita śmietana

    Zaparzyć kawę i podgrzać mleko. Gorące płyny przelać do kielicha blendera. Dodać cukier, przyprawy i banana. Dokładnie zmiksować. Przelać do wysokich szklanek i udekorować bitą śmietaną.

  • Krem z dyni

    400 - 500 g świeżej dyni
    litr bulionu warzywnego lub drobiowego
    świeży imbir
    jogurt naturalny
    pestki dyni
    liść laurowy
    ziele angielskie
    sól
    pieprz

    Dynię obrać, pokroić na kawałki, zalać bulionem z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wyjąć liść laurowy i ziele angielskie, dodać sól i pieprz oraz starty imbir. Przelać całość do kielicha blendera i zmiksować. Zupę podawać z kleksem gęstego jogurtu naturalnego i podprażonymi na patelni pestkami dyni.

  • Tapenada
    czyli pasta z oliwek

    200 g oliwek bez pestek
    2 ząbki czosnku
    łyżeczka kaparów z zalewy
    2-3 fileciki anchois
    2 łyżeczki soku z cytryny
    kilka łyżek oliwy
    chili
    pieprz
    natka pietruszki

    Oliwki rozdrobnić w rozdrabniaczu. Dodać posiekane anchois, przeciśnięty przez praskę czosnek, kapary, sok z cytryny i oliwę. Dokładnie wymieszać ze świeżą posiekaną natką pietruszki, przyprawić do smaku. Podawać ze świeżym pieczywem.

  • Kruche ciasto ze śliwkami

    500 g śliwek
    300 g mąki pszennej
    200 g zimnego masła
    100 g cukru pudru
    2 żółtka

    Śliwki umyć, podzielić na pół i usunąć pestki. Masło pokroić i wrzucić do misy rozdrabniacza razem z mąką, cukrem i żółtkami. Włączyć rozdrabniacz i poczekać, aż składniki na kruche ciasto się połączą (dzięki użyciu rozdrabniacza ciasto się nie podgrzeje i po upieczeniu będzie bardziej kruche). Wyjąć ciasto, podzielić w proporcji ⅔ i ⅓. Większą częścią ciasta wykleić formę i włożyć do lodówki. Mniejszą część ciasta włożyć do zamrażalnika. Po upływie 15 minut wyjąć ciasto z lodówki, ułożyć na nim śliwki. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut.