Z dala od siebie

#Zostańwdomu, czyli Wielkanoc od kuchni!

Kwiecień zaskoczył nas w tym roku nie tylko piękną pogodą. Sytuacja, w której się znaleźliśmy, jest czymś zupełnie nowym dla każdego z nas. Ważne więc, abyśmy wzajemnie pomogli sobie się w niej odnaleźć.

Jak to zrobić? Wystarczą proste gesty, telefony do bliskich oraz sąsiedzka życzliwość.

Jeśli jesteście ciekawi, jak wesprzeć osoby, które mogą potrzebować pomocy i jak nieść ją w bezpieczny dla wszystkich sposób, zapraszamy do lektury. Żyjemy obok siebie, więc bądźmy dla siebie.

Dziewczynka w króliczych uszach przed komputerem

Sąsiedzie, możesz na mnie liczyć!

W okresie Świąt Wielkanocnych, gdy tak wiele osób znalazło się w trudnej sytuacji, z dala od bliskich i przyjaciół, pomoc może być szczególnie potrzebna. Musimy jednak pamiętać, że nie każdy potrafi o nią poprosić, a każdy na nią zasługuje. Warto więc zrobić coś dobrego i wyjść z inicjatywą. Możliwości jest wiele – zrobienie zakupów, wyprowadzenie pupila na spacer lub podzielenie się kawałkiem ciasta, którym zajadą się wszyscy domownicy. Jeśli natomiast nie wiecie, jak dotrzeć do osób, którym moglibyście pomóc, pobierzcie zawieszkę, która powstała w ramach akcji pomocy sąsiedzkiej, wydrukujcie ją i powieście na klamkach tych, którym chcecie zaoferować wsparcie. Plik do pobrania znajdziecie tutaj.

Równie ważne jest wsparcie emocjonalne – głośny okrzyk „Wesołych Świąt!”, gdy wracając z zakupów, mijacie okna sąsiada, krótki telefon z życzeniami lub własnoręcznie zrobiony upominek pozostawiony na wycieraczce przed drzwiami. Jeśli szczególnie spodobała Wam się ostatnia opcja, koniecznie weźcie udział w konkursie, który znajdziecie na Facebooku. Wystarczy, że przygotujecie kartkę z życzeniami, świąteczny stroik lub inną kreatywną niespodziankę i przed wręczeniem jej sąsiadowi, zrobicie zdjęcie, które dodacie w formie komentarza pod postem konkursowym. Możecie to zrobić tutaj. Na autorów najbardziej kreatywnych pomysłów czekają wyjątkowe nagrody – trzy blendery kielichowe. Powodzenia!

Otwórz się na nowe smaki nie tylko od Święta!

Żurek, jajka w majonezie czy biała kiełbasa z ćwikłą to nieodłączny, a zarazem bardzo smaczny, element naszej wielkanocnej tradycji. A gdyby tak w tym roku spróbować czegoś zupełnie innego? Jeśli jesteście gotowi na wyjątkowo apetyczne zmiany, Sylwia Majcher – blogerka kulinarna – przygotowała przepisy, które z pewnością urozmaicą Wasze świąteczne menu.

Tatar z łososia z kiełkami lub rzeżuchą

Czas na prostą w przygotowaniu i lekką przekąskę – tatar z łososia. To przystawka, która ubarwi wielkanocny stół. Powstaje szybko i zostawia po sobie pyszne wspomnienie. Można dodać mu witamin i rześkości świeżą rzeżuchą lub kiełkami. Zielony akcent doprawi każdą porcję i sprawi, że nic się nie zmarnuje. Jeśli nie masz łososia – zamiast niego wykorzystaj suszone pomidory.

Tatar z łosocia z kiełkami

Przepis

  • 200 g wędzonego łososia
  • sok i skórka z cytryny
  • 2 łodygi selera naciowego
  • łyżeczka musztardy
  • garść świeżej mięty
  • szczypta soli i pieprzu
  • mała papryczka chili

Łososia ostrym nożem pokrój w drobną kostkę. Cytrynę wyparze, do małej miseczki zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Dodaj musztardę, sól, pieprz. Wymieszaj. Papryczkę chili i miętę posiekaj. Wsyp do soku z musztardą. Sosem zalej rozdrobnionego łososia. Dobrze wymieszaj. Na końcu drobno pokrój łodygi selera naciowego. Tatar przełóż do słoika i przechowuj w lodówce do 3 dni. Tatar możesz wyłożyć na wierzch ugotowanych jajek lub chrupiącą grzankę.

Hummus z jarmużem i świeżymi warzywami

Własnoręcznie ukręcony hummus sprawi niespodziankę. Zaskoczy swoją intensywnością, aromatem przypraw i sytością. Hummus to pasta ugotowanej i rozdrobnionej ciecierzycy połączonej z pastą sezamową. To ona nadaje charakteru tej przystawce, ale chętnie przyjmuje także inne dodatki. Dlatego hummusowi warto do pary dobrać świeże liście jarmużu. Nie tylko zmienią kolor pasty na bardziej wiosenny, ale i ją skutecznie orzeźwią

Hummus z jarmużem i świeżymi warzywami

Przepis

  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • 3 łyżki pasty sezamowej – tahini
  • 3 łyżki oliwy
  • 3-4 kostki lodu lub 4 łyżki lodowatej wody
  • sok z połowy cytryny
  • ząbek czosnku
  • 4 liście jarmużu
  • pół łyżeczki kuminu rzymskiego
  • szczypta soli
  • świeża papryka, ogórek, seler naciow

Jarmuż rozedrzyj dłońmi na mniejsze kawałki. Do naczynia blendera przełóż obrany czosnek, jarmuż, wlej sok z cytryny i rozdrobnij składniki. Potem dodaj ciecierzycę, pastę sezamową, przyprawy, oliwę i kostki lodu lub wodę. Zblenduj całość energicznie, tak by powstała kremowa pasta. Hummus powinien być wilgotny i delikatny. Nie musi być aksamitny. Gdy jest zbyt suchy dodaj nieco wody, w której gotowała lub moczyła się ciecierzyca. Przełóż hummus do miseczki i serwuj z dodatkiem pokrojonych warzyw.