Wiosenne inspiracje na śniadania do pracy lub do szkoły Wiosenne inspiracje na śniadania do pracy lub do szkoły
2024.03.27

Wiosenne inspiracje na śniadania do pracy lub do szkoły

 

Wiosną wszystko budzi się do życia, pojawiają się młode warzywa, świeże zioła i słodkie owoce. Cieplejsze poranki zachęcają do kulinarnych eksperymentów i włączenia do diety sezonowych produktów. Poznajcie przepisy na śniadania, które sprawdzą się w szkole, pracy lub na uczelni.

Wprowadzając do diety różnorodne warzywa, możemy nie tylko dodać smaku naszym daniom, ale przede wszystkim dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych, które pomogą zyskać energię na cały dzień. Na początek, warto wstać nieco wcześniej i zjeść posiłek bez pośpiechu. A jeśli nie mamy na to czasu, z pomocą przychodzą szybkie przepisy na pyszne śniadania, które zabierzemy ze sobą i zjemy w wolnej chwili. 

Omlet, jajecznica, a może szakszuka?

Śniadanie na wynos to zazwyczaj kanapki, ale wiosna to idealny czas, by nieco urozmaicić codzienne menu. Z pomocą przychodzą jajka – od klasycznej jajecznicy, po naleśnik z warzywami i szakszukę. W wiosenne poranki warto skusić się na omlet z rzodkiewką. Do niewielkiej miski wbijamy 2 jajka i dolewamy łyżkę mleka. Wszystko dokładnie miksujemy. Możemy użyć do tego poręcznego miksera ręcznego. Dzięki możliwości regulacji prędkości, możemy dostosować optymalną moc obrotów do potrzeb. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki i powtórnie mieszamy. Dwie rzodkiewki kroimy na drobną kostkę i wrzucamy do przygotowanej mieszanki. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażymy na oleju z dwóch stron, a po złożeniu na pół chowamy do pudełka. Takie śniadanie jest wygodne do spożycia w przerwie od codziennych obowiązków. 

Szakszuka to także pomysł na oryginalne śniadanie. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy przyprawami i smażymy 3 minuty do odparowania wody. Wbijamy 2 jajka i ponownie smażymy pod przykryciem do ścięcia białek. Po wyłożeniu do lunchboxa posypujemy świeżym szczypiorkiem. Żeby danie było bardziej sycące, można dorzucić ugotowaną soczewicę lub ciecierzycę.

Kanapki inne niż wszystkie

Miłośnicy kanapek też mogą zostać przy swoich przyzwyczajeniach, ale urozmaicić je ciekawymi pastami. Warto eksperymentować z różnymi kombinacjami, np. pastą z awokado i kiełkami, pastą jajeczną z dodatkiem szczypiorku czy hummusem z pietruszką. Nie zawsze mamy czas i ochotę na przygotowywanie wszystkiego o poranku. Wiele past można zrobić dzień wcześniej. Pasta słonecznikowo-pietruszkowa wytrzyma w lodówce nawet kilka dni.  200 g ziarenek słonecznika należy moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin, np. przez noc. Później blendujemy je z 3. łyżkami soku z cytryny, posiekanym pęczkiem pietruszki i 2. ząbkami czosnku na gęstą pastę, dolewamy dwie łyżki wody, doprawiam solą, pieprzem i ponownie mieszamy. Można dodać także inne zioła, suszone pomidory lub inne ulubione dodatki.

Jeśli znajdziemy trochę czasu o poranku, warto zdecydować się na sandwiche, czyli kanapki na ciepło z opiekacza Amica. Wystarczy pieczywo, kilka plasterków mozzarelli, pomidor i łyżeczka domowego pesto. Nie musimy martwić się o przywierający ser podczas przypiekania, ponieważ płytki w opiekaczu zostały pokryte powłoką non-stick, która to uniemożliwia. Nie zapominajmy też o dodaniu do wiosennych kanapek kiełków z rzodkiewki, słonecznika, rzeżuchy czy z brokuł, których regularne spożycie może wpierać profilaktykę niedoborów witamin i minerałów, a co za tym idzie, przeciwdziałać m.in. anemii. 

Bomba witamin w butelce

Odpowiednie nawodnienie jest podstawą dobrego zdrowia. Nie zawsze jednak mamy ochotę na wodę, a słodkie napoje nie są najlepszym pomysłem. Są one często wysokokaloryczne i zawierają duże ilości cukru lub niezdrowych słodzików. W ramach alternatywy możemy przygotować wodę smakową. Idealnie sprawdzą się do niej: jabłka, czarne jagody i gruszki. Niezawodna jest także mięta, która w połączeniu z cytryną przyniesie sporo orzeźwienia. Woda z dodatkami nabierze smaku po dwóch godzinach. Innym pomysłem są świeżo wyciskane soki i domowe smoothie, które są znacznie zdrowsze niż ich sklepowe odpowiedniki.

Nie wszystkim apetyt dopisuje od samego rana. W taki wypadku dobrze postawić na gęste smoothie, które przygotujemy z wiosennych warzyw i owoców. Może to być smoothie z kalarepki, gruszki i banana, a nawet z ogórka zielonego i rzeżuchy. Do przygotowania tego ostatniego potrzebne będą: garść szpinaku i rzeżuchy, szklanka napoju migdałowego, jabłko oraz połowa zielonego ogórka. Wszystko blendujemy na gładką masę i przelewamy do słoiczka ze słomką. Jeśli uwielbiamy wiosenne warzywa, warto pokusić się o rzodkiewkę, która w połączeniu z jogurtem naturalnym, koperkiem, solą i pieprzem wyczaruje wytrawny napój idealny na początek dnia! Z blenderem ręcznym Amica rozdrobnimy i pokruszymy lód i mrożone owoce, na bazie których powstaną orzeźwiające koktajle.  

Wiosna to czas, aby cieszyć się różnorodnością smaków, które pobudzą zmysły i poprawią samopoczucie. W ich przygotowaniu z pewnością sprawdzą się niezawodne sprzęty Amica. 

 

Znajdź artykuły z podobnymi tagami

blendery miksery opiekacze