Świętujemy Dzień Kobiet – przez żołądek do serca Świętujemy Dzień Kobiet – przez żołądek do serca
2024.03.05

Świętujemy Dzień Kobiet – przez żołądek do serca

 

 

W Dzień Kobiet wszystkie kobiety zasługują na wyjątkowy prezent. To doskonała okazja, by zorganizować przyjemny czas dla bliskiej osoby. Planując niespodzianki z okazji tego święta, dobrze kierować się upodobaniami ukochanej kobiety. Nie zawsze droga biżuteria i kwiaty będą dobrym rozwiązaniem. W natłoku codziennych obowiązków, rzadko jest czas, by usiąść przy stole i spokojnie porozmawiać. Chwila wyciszenia przy doskonałej kuchni może dostarczyć niezapomnianych wspomnień.  Dlatego eksperymenty kulinarne w domu to świetny pomysł na wyjątkowy wieczór oraz aktywność, która pielęgnuje relacje. Jak zaplanować kulinarną wycieczkę po Europie we własnej kuchni? 

Mówi się, że droga do serca wiedzie przez żołądek. Kolacja w domu, choć na pierwszy rzut oka może wydawać się wtórna, może miło zaskoczyć kobietę. Warto jednak zadbać o detale. Wybranka z pewnością doceni, że dom lśni czystością, a na udekorowanym stole, poza jedzeniem, stoją zapalone świece i świeże kwiaty.  Jeśli brakuje pomysłów, co przyrządzić do jedzenia, warto rozważyć kulinarną podróż po Europie. Pierwszym przystankiem mogą być Włochy.

Ciao Bella, Focaccia!

Zaczynamy naszą podróż we Włoszech, kraju słynącym z wyśmienitej pizzy i makaronów. Te dania możemy jeść niemal codziennie, więc by wyjść nieco poza schemat, warto podać na przystawkę focaccię, czyli chrupiący chlebek pachnący świeżymi ziołami i oliwą. Dodatki można dopasować do indywidualnych preferencji – rozmaryn, z grubą solą morską, ser mozzarella, a nawet pomidorki koktajlowe lub suszone. Aby zaserwować ją w bardziej wykwintnej odsłonie, wystarczy pokroić pieczywo na grubsze kromki i podawać z kawałkami pomidora, plasterkami awokado i oliwkami. Niech zapach rozmarynu wypełni całą kuchnię, a lekkie białe wino doskonale podkreśli smak dodatków.

La Ratatouille, czyli warzywny gulasz

Na główne danie przenosimy się do Francji, której kuchnia słynie z finezji i elegancji. Ratatouille to danie kuchni prowansalskiej. W klasycznym wydaniu jest to prosty gulasz z bakłażana, cukinii, pomidorów, papryki, cebuli i czosnku, które dusi się z dużą ilością ziół prowansalskich i tymiankiem. Najlepiej zaserwować go jako dodatek do mięsa lub ryby, ale można pokusić się także o sam ryż. W lekkiej wersji można podać gulasz z fetą, kozim serem i odrobiną ciepłych, chrupiących grzanek. Pyszne i kolorowe danie wyglądem przypomina leczo, ale dopiero po skosztowaniu posiłek smakuje, jak pierwszy dzień lata we Francji. 

Churrosy z gorącą czekoladą, ¡Que aproveche!

Następny przystanek to Hiszpania, gdzie słońce i gorące plaże inspirują do stworzenia słodkich przysmaków. Churrosy to złociste, chrupiące smakołyki, które najczęściej macza się w gorącej czekoladzie. Ich przygotowanie jest proste i przyjemne – idealne na wspólne chwile w kuchni. To słodkości w postaci smażonych w tłuszczu „pręcików" z ciasta parzonego, wyciskanego za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Po usmażeniu posypuje się je cukrem pudrem i podaje z ulubionym dodatkiem. Może to być gorąca czekolada, sos karmelowy, powidła, konfitura malinowa czy krem budyniowy z karmelem i orzeszkami. W Hiszpanii sprzedaż tego wypieku odbywa się w specjalnych sklepach, które nazywają się churrería. Ciekawą propozycją będzie przygotowanie zbioru ciekawostek na temat każdego dania. Ukochana kobieta na pewno doceni wysiłek.

Portugalskie przekąski na wieczór: Rissóis i Empadas

Na zakończenie podróży odwiedzamy Portugalię, która słynie z doskonałych owoców morza, oliw z oliwek, ryb i oczywiście wybornych win. Jeśli szukacie przekąski do seansu filmowego, smażone pierożki i paszteciki to strzał w dziesiątkę! Empadas to smażone pierożki faszerowane krewetkami, rybami lub mięsem mielonym. Robi się je z ciasta parzonego, a po zawinięciu smaży w panierce na głębokim tłuszczu. Aby dać wybór ukochanej, postawmy na stole również rissóis, czyli małe okrągłe paszteciki. Ich przygotowanie może być świetnym pretekstem do rozmów, śmiechu i wspólnego spędzania czasu. Przygotowuje się je na bazie kruchego ciasta z oliwą z oliwek, lecz ich wiele odmian uwzględnia też ciasto podobne do francuskiego, pierogowego, a nawet chlebowego. Wnętrze najlepiej uzupełnić farszem mięsnym, warzywnym lub serowym. Taki przysmak podaje się z dipami lub świeżym guacamole. 

Wspólne gotowanie to możliwość eksploracji nowych smaków i wyjątkowa szansa na budowanie silniejszych więzi. Nic przecież nie zastąpi własnoręcznie przygotowanych smacznych przekąsek, które będą umilały wieczorne wspólne oglądanie filmów niezależnie od tego czy wybierzemy kino włoskie, francuskie, czy hiszpańskie. 

Podczas tego kulinarnego doświadczenia, muzyka pomoże stworzyć odpowiedni klimat. Nie trzeba wcale długo szukać, by znaleźć ciekawą włoską czy francuską muzykę. Można także sięgnąć do portugalskiego fado. To wszystko stworzy atmosferę podróży kulinarnej, której celem jest nie tylko smakowanie nowych potraw, ale także budowanie silniejszych więzi. Taka kulinarna i kulturowa wycieczka po Europie we własnej kuchni może być nie tylko smacznym doświadczeniem, ale także niezapomnianym prezentem. 

Możecie też zamiast kwiatów, podarować na Dzień Kobiet warsztaty kulinarne organizowane przez Amikę.

 

Znajdź artykuły z podobnymi tagami

warsztaty warsztatykulinarne akademiakulinarna