Kuchenne porządki bywają uciążliwe, szczególnie wtedy, gdy w grę wchodzi czyszczenie mocno zabrudzonych, tłustych i przypalonych powierzchni. Największe wyzwanie w kuchni? Perfekcyjne wyczyszczenie piekarnika, w którym gromadzą się przypalone resztki jedzenia oraz zapieczony tłuszcz.
Kłopotliwe zabrudzenia
Aromatyczne ciasto, wyborna lasagne, chrupiąca pizza – kuchenne życie bez piekarnika byłoby kompletnie pozbawione sensu (i smaku!). Popularny sprzęt jest jednak narażony na działanie wysokich temperatur, dlatego powstałe w nim zabrudzenia „zapiekają się” i z czasem stają się naprawdę trudne do wyczyszczenia. Co prawda w drogeriach i popularnych sklepach ze sprzętem AGD dostępne są specjalne, chemiczne środki do czyszczenia, ale stosowanie silnych detergentów w urządzeniach, do których wkłada się jedzenie na kilka minut, wydaje się naprawdę kiepskim pomysłem. Oprócz tego wewnątrz piekarnika kryje się mnóstwo zakamarków, które skutecznie utrudniają „ręczne” czyszczenie na błysk.
Pyroliza – sterylna czystość bez wysiłku
Naturalne sposoby są skuteczne, jednak nie oszukujmy się – wymagają sporej ilości czasu i zaangażowania, dodatkowo należy pamiętać, że „ręczne” czyszczenie nie pozwoli nam dotrzeć do wszystkich zakamarków w komorze piekarnika. Świetnym sposobem na szybkie i bezpieczne czyszczenie piekarnika jest pyroliza.
Czym tak naprawdę jest tajemniczo brzmiące pojęcie? Pyroliza to program samoczynnego czyszczenia. Wnętrze piekarnika nagrzewa się do bardzo wysokiej temperatury (480 stopni), a proces trwa kilkadziesiąt minut naszym piekarniku mamy 3 długości czyszczenia do wyboru: 120, 150 i 180 minut). Wszystkie resztki jedzenia oraz tłuste zabrudzenia zostają spalone na pył. Po zakończonej pyrolizie należy tylko zebrać popiół za pomocą gąbki, ściereczki lub miotełki i…już, w krótkim czasie piekarnik wygląda jak nowy! Co ważne podczas programu pyroliza drzwi piekarnika nie są gorące, zostają także zablokowane i odblokowują się dopiero wtedy, gdy temperatura wewnątrz urządzenia spadnie do 150 stopni, dzięki czemu proces jest całkowicie bezpieczny. Należy jednak pamiętać, że na czas pyrolizy konieczne jest zdemontowanie drabinek i prowadnic z piekarnika.
Innowacją jest zastosowana w piekarniku funkcja SmellCatalyst, czyli katalizator zapachu, który załącza się podczas trwania pyrolizy – zasysa powietrze i skutecznie wyłapuje tłuszcz oraz nieprzyjemne zapachy. Co ciekawe, tego typu rozwiązanie idealnie sprawdza się nie tylko w przypadku pyrolizy, ale także podczas pieczenia intensywnie pachnących dań (np. w przypadku mięsa i ryb).
Pyrolityczne czyszczenie warto wykonywać co dwa miesiące – tego typu rozwiązanie pozwoli nam zaoszczędzić mnóstwo czasu, nie będziemy musieli kupować również chemicznych detergentów. Co ważne, piekarniki z pyrolizą nie generują dużych ilości prądu – nasz piekarnik należy do klasy energetycznej A+, dzięki czemu sprzęt jest wydajny i oszczędny.
Pyroliza to w pełni automatyczny proces, który wymaga minimum zaangażowania – wystarczy ustawić odpowiedni program, aby po kilkudziesięciu minutach usunąć powstały popiół. W prosty i szybki sposób pozbywamy się szkodliwych, przypalonych i tłustych zabrudzeń, nie używamy chemicznych detergentów, piekarnik jest czysty i sterylny, a my cieszymy się czasem dla siebie. Czysta przyjemność!