Smacznie, zdrowo i wielozadaniowo!

Smaż, piecz i grilluj przy pomocy ciepłego powietrza. Dzięki naszej beztłuszczowej frytkownicy swoje ulubione dania możesz przygotować znacznie bardziej zdrowo i niezwykle smacznie!

Poznaj zalety frytkownicy

      Bez tłuszczu

      Niezdrowe smażenie w głębokim oleju to już przeszłość!Technologia beztłuszczowa powoduje, że potrawy mogą być zdecydowanie bardziej zdrowe – bo przygotowywane bez użycia tłuszczu! Nie tracąc przy tym smaku ani chrupkości. To idealne rozwiązanie nie tylko dla wielbicieli frytek.

      Zdrowo

      Chrupiące i delikatne

      Chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. To sekret smażenia i pieczenia w technologii beztłuszczowej. Ciepłe powietrze krąży po całej przestrzeni pojemnika, równomiernie opiekając produkty. Dzięki temu możesz uzyskać pełnię smaku w łatwy i zdrowy sposób. 

      Smacznie

      Różnorodne i łatwe
      w przygotowaniu

      Jedno urządzenie, a tyle możliwości! W naszej beztłuszczowej frytkownicy zrobisz nie tylko chrupiące i zdrowsze frytki. Korzystając z różnych programów gotowych przygotujesz fit przekąski, usmażysz stek, przyrządzisz zapiekankę, upieczesz rybę i nuggetsy, a nawet chleb albo sernik! 

      Wielozadaniowo

      Programy gotowe

      Twoja wielozadaniowa frytkownica posiada aż 8 gotowych programów, które pozwolą Ci w prosty i intuicyjny sposób przygotować smaczne potrawy – w znacznie zdrowszej wersji.

        Smażenie beztłuszczowe
(AirFry)

        Zdrowszy, szybki i smaczny sposób przygotowania ulubionych dań bez tłuszczu.
Wszystko za sprawą wysokiej temperatury i szybkiego wertykalnego obiegu powietrza – które działają zamiast tłuszczu.



        Stosuj do:


        frytek z ziemniaków, frytek z batatów, pieczonego pstrąga bądź 
skrzydełek z kurczaka.

        1;71;40

        Opiekanie (Roast)

        Świetna alternatywa dla grillowania. Wysoka temperatura i wolny obieg powietrza wertykalnie powodują, że jest to idealny program do przygotowywania mięs. Mięso będzie delikatne i wilgotne wewnątrz, a przypieczone i chrupkie na zewnątrz.


        Stosuj do:

        faszerowanego schabu, steków z tuńczyka, krewetek czy burgera mielonego.

        2;71;60

        Tostowanie (Toast)

        Doskonałe tosty albo zapiekanka przygotowane we frytkownicy? Tak – teraz to możliwe! Wypróbuj i ciesz się chrupiącym smakiem. 



        Stosuj do:


        zapiekanek, np. zapiekanki z bakłażana, lasagne, pieczonych ziemniaczków albo jabłka z kruszonką.

        3;101;40

        Podpiekanie (Broil)

        Szybki program do uzyskania efektu chrupiącej skórki lub „zamykania” np. skrzydełek, które później można gotować w niższej temperaturze, nie tracąc smaku i aromatu. Działa poprzez połączenie wysokiej temperatury oraz nawiewu powietrza z góry.

        Stosuj do:


        krokietów z mięsem, nuggetsów z kurczaka, a także wołowych steków czy pieczonych warzyw.

        4;101;60

        Pieczenie (Bake)

        Średnia temperatura i powolny nawiew powietrza sprawiają, że potrawy pieką się równomiernie. 



        Stosuj do:


        pieczenia pizzy, ciasta drożdżowego ze śliwkami, chleba ze słonecznikiem, a także sernika czy muffinek.

        5;240;40

        Suszenie (Dehydrate)

        Doskonała opcja do przygotowania zdrowych przekąsek oraz przypraw. Program działa w niskiej temperaturze nawet do 24 godzin, by osiągnąć najlepszy efekt suszenia.



        Stosuj do:


        suszenia owoców, warzyw, grzybów i ziół, a także zrobienia domowej granoli.

        6;240;60

        Podgrzewanie (Reheat)

        Najlepszy program do szybkiego odgrzewania gotowych potraw. 



        Stosuj do:


        odgrzewania wcześniej przygotowanych dań np. placków, fasolki po bretońsku czy odświeżenia pieczywa.

        7;270;40

        Rozmrażanie <br>(FrozenFood)

        Sprawdza się zawsze wtedy, kiedy musisz szybko coś rozmrozić.



        Stosuj do:


        rozmrażania ciasta, owoców, ryby czy mięsa na obiad.

        8;270;60

        Sugerowane programy są tylko wskazówką. Czas i temperaturę należy dostosować do ilości przygotowywanego jedzenia oraz własnych preferencji stopnia wypieczenia. 

        Specjalna konstrukcja
 = lepsze efekty

        Szczeliny o specjalnej budowie

        Trójwymiarowe szczeliny w koszu (wkładanym w pojemnik) zapewniają wyprowadzanie powietrza z bocznych ścianek, by uzyskać jeszcze lepsze efekty pieczenia i smażenia.

        Ogrzewanie cyklonowe

        Grzałka o specjalnym kształcie podgrzewa powietrze, które za pomocą wentylatora o 8 łopatkach jest wdmuchiwane i rozprowadzane równomiernie po pojemniku o pojemności 6,8 l. To pozwala na efektywne, szybkie i równomierne smażenie potraw, które zachowują swoje wartości odżywcze.

        Wygodny przycisk

        Dzięki jednemu przyciskowi możliwe jest łatwe oddzielenie kosza do smażenia od bębna ociekowego. To bardzo ułatwia wyjmowanie żywności z frytkownicy oraz czyszczenie urządzenia.

        Nienagrzewająca się rączka

        Uchwyt wykonany jest ze specjalnych materiałów, które nie przyjmują temperatury z urządzenia.

        Wygodne i użyteczne funkcje

            Dotykowy panel sterowania

            Pozbawiony pokręteł, nowoczesny i intuicyjny moduł sterowania pozwoli Ci z łatwością ustawić odpowiednie parametry pracy frytkownicy. Sensory są czułe na dotyk, dzięki czemu sprawnie wybierzesz odpowiedni program. Bez problemu utrzymasz też panel w czystości – po użyciu wystarczy przetrzeć go ściereczką.

            Dotykowy panel sterowania

            Regulacja timera

            Masz wybór – używaj programów gotowych z domyślnie ustawionym czasem lub ustawiaj czas ręcznie przy pomocy wygodnych przycisków. W codziennym gotowaniu możesz ustawić timer w zakresie do 60 minut (co 1 minutę), w zależności od potrzeb. A jeśli planujesz suszenie, masz do dyspozycji przedział od 1 do 24 godzin (co 1 h).

            Regulacja timera

            Regulacja temperatury

            Możesz zarządzać wysokością temperatury ręcznie, ustawiając ją za pomocą wygodnych przycisków co 5°C w zakresie od 80 do 200°C albo użyć programów gotowych z temperaturą ustawioną domyślnie. 

            Regulacja temperatury

            Zabezpieczenie przed przegrzaniem

            Przy urządzeniach elektrycznych, zwłaszcza w kuchni, podstawa to odpowiednie zabezpieczenia. Dlatego dla zwiększenia Twojego bezpieczeństwa sprzęt Amica został wyposażony w specjalny system ochrony przed przegrzaniem. Gdy temperatura frytkownicy niebezpiecznie wzrośnie, system zabezpieczający wyłączy urządzenie. Po ochłodzeniu sprzęt znów będzie gotowy do użycia.

            Zabezpieczenie przed przegrzaniem

            Inspiracje

            Przysmaki, które zrobisz za pomocą frytkownicy - AirFryer

              Frytki z batatów

              Żeby przygotować tę potrawę potrzebujesz: 

              • 2 duże bataty
              • 2 łyżki oliwy z oliwek
              • ½ łyżeczki soli
              • ½ łyżeczki pieprzu
              • ½ łyżeczki papryki słodkiej suszonej

              Smażenie beztłuszczowe
 <br>(AirFry)

              Soczysta karkówka

              Żeby przygotować tę potrawę potrzebujesz: 

              • Karkówka wieprzowa - 1 kg
              • Oliwa z oliwek - 4 łyżki
              • Czosnek - 2 ząbki
              • Tymianek świeży - gałązka
              • Rozmaryn świeży - gałązka
              • Sól - do smaku
              • Pieprz - do smaku
              • Papryka słodka - 2 łyżeczki
              • Cebula suszona - 1 łyżeczka
              • Oregano suszone - 1 łyżeczka

              Opiekanie (Roast)

              Domowa zapiekanka

              Żeby przygotować tę potrawę potrzebujesz: 

              • Bagietka paryska - 1 szt.
              • Pieczarki – 400 g 
              • Ser mozzarella - 1 kulka (200 g) 
              • Oregano suszone - 1 łyżeczka 
              • Passata pomidorowa - 2 łyżki 
              • Czosnek - 1 ząbek 
              • Sól 
              • Pieprz
              • Masło - 1 łyżka 

              Tostowanie (Toast)

              Nuggetsy z kurczaka

              Żeby przygotować tę potrawę potrzebujesz: 

              • 500 g piersi z kurczaka
              • 1 jajko
              • ½ szklanki mleka
              • ¼ szklanki mąki pszennej
              • ¼ łyżeczki soli
              • ¼ łyżeczki pieprzu
              • ¼ łyżeczki słodkiej papryki suszonej
              • ¼ łyżeczki czosnku suszonego
              • ¼ łyżeczki cebuli suszonej
              • ¾ szklanki płatków kukurydzianych

              Podpiekanie (Broil)

              Pizza (Pinsa Romana)
              - w 15 min! 

              Żeby przygotować tę potrawę potrzebujesz: 

              Składniki na ciasto:

              • Mąka pszenna na pizzę typu 
00 - 200g
              • Woda - 100 ml
              • Sól - 1 łyżeczka
              • Oliwa z oliwek - łyżka
              • Drożdże świeże - 2g

              Składniki:

              • Pasta pomidorowa - 4 łyżki
              • Ser mozarella - 1/2 kulki
              • Bazylia
              • Oliwa z oliwę - łyżka
              • Opcjonalnie: Cebula, boczek, pieczarki, salami

              Pieczenie (Bake)

              Chipsy z jabłek 

              Żeby przygotować tę potrawę potrzebujesz: 

              • Jabłka 2 szt. 

              Suszenie (Dehydrate)

              Placuszki z cukinii

              Żeby przygotować tę potrawę potrzebujesz: 

              • 1 cukinia
              • ½ marchewki  
              • 2 jajka  
              • ¼ szklanki bułki tartej 
              • ¼ szklanki tartego sera cheddar 
              • ¼ łyżeczki soli 
              • ¼ łyżeczki pieprzu  
              • ¼ łyżeczki czosnku suszonego 
              • ¼ łyżeczki cebuli suszonej 
              • 1 łyżka oliwy z oliwek 

              Podgrzewanie (Reheat)

              Bułeczki drożdżowe 

              Żeby przygotować tę potrawę potrzebujesz: 

              • 500 g mąki pszennej
              • 25 g świeżych drożdży
              • 250 ml mleka
              • 100 g masła 
              • 100 g cukru 
              • 1 łyżeczka soli 
              • 2 jajka 
              • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

              Rozmrażanie (Frozen Food)